Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Halmstads fältrittklubb visade med förra veckans manifestation sin uppskattning av den kommunala satsningen på ridhuset på Mickedala.
Halmstads fältrittklubb visade med förra veckans manifestation sin uppskattning av den kommunala satsningen på ridhuset på Mickedala.

Fullmäktige sporrat inför budgetmaraton

Kommunfullmäktige i Halmstad ägnar hela tisdagen åt att debattera och besluta om nästa års budget där en satsning på ridskoleverksamheten ingår.

I många delar av Halmstad finns kommunala idrottshallar och fotbollsplaner, där generellt sett pojkarnas fritidsverksamhet gynnats sedan länge. Numera talar även politikerna i kommunen om att fritiden måste bli jämställd och i spåren av dessa tankar måste årets satsning på ridhuset på Mickedala i Halmstad ses. I samma generaliserade ordalag är det nämligen flest flickor som rider.

Nu blir det ingenting av planerna på 40 nya villor i kvarteret Ekipaget på Mickedala till förmån för att ridhuset ska byggas till med en tävlingsarena. Därmed kan både tävlings- och ridskoleverksamheterna bedrivas parallellt.

I budgetsammanhang är 13 miljoner kronor inte mycket, men för ridskoleverksamheten kan det bli ett välkommet tillskott. En som länge ivrat för satsningarna på ridsporten är kommunrådet Suzanne Åkerlund (L). Trägen vinner, kan hon konstatera när fullmäktiges ordförande Johan Rydén (M) låter klubban falla och femklöverns budget antas.

Halmstads fältrittklubb visade sin uppskattning redan förra veckan genom en beriden manifestation framför Rådhustrappan. Fältrittklubbens ordförande Ola Karlsson överlämnade passande nog ridsporrar till politikerna inför dagens budgetdrabbning.

Det lär nog inte behövas i år, till skillnad från fjolårets budgetdebatt där oppositionen gick segrande ur striden om de särskilda boendena i Getinge och Eldsberga.

Socialdemokraterna fick stöd av SPI och SD, vilket bland annat innebar en skattehöjning med 55 öre och att S-budgeten gäller under 2017.

I år har Socialdemokraterna valt att lägga en rambudget och tar från kapitalet för satsningar på sociala fonder och den goda arbetsgivaren för att minska sjukskrivningarna i den kommunala förvaltningen.

Vänsterpartiet använder 800 miljoner kronor mer än både majoriteten och S i sitt budgetförslag. Här återtas en del av tidigare års besparingar och till år 2020 föreslås en skattehöjning på 50 öre. V har en offensiv för bättre kollektivtrafik och vill återinföra det gamla 1000-kronorskortet, som länge var ett förslag från S.

Vänstern har också tydligare idéer om kulturens betydelse för Halmstad än de andra partierna. V vill bevara Kulturhuset i Folkparken, något som S i Halmstad inte nämner med ett ord i sitt budgetförslag. 
Femklövern är viss om att Kulturhusets kontrakt med de privata ägarna går ut och flyttar en del av verksamheten till Söder och det gamla HP-huset. Glädjande nog talar Femklövern om att det lokala kulturlivet ska använda Halmstads teater mer för sin verksamhetsutövning. Samtidigt vill Destination Halmstad utveckla konferensverksamheten på teatern. Så vem är det som bestämmer egentligen om kulturen på Halmstads teater?

Något budgetförslag från Sverigedemokraterna har i skrivande stund inte setts till. Hittills har SD valt att skriva reservationer mot majoritetens förslag, med undantag från i fjol då partiet röstade med S.

MEST LÄST