Straffbeskattar. Finansminister Magdalena Andersson (S) vill behålla de höga marginalskatterna som inte gynnar någon.
 Straffbeskattar. Finansminister Magdalena Andersson (S) vill behålla de höga marginalskatterna som inte gynnar någon.

Finansministern vill inte att du ska vara duktig

Det är dags att sänka marginalskatten.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Sverige är ett land där det inte lönar sig att vara duktig. Och så ska det fortsätta vara, om finansminister Magdalena Andersson (S) får bestämma. Andersson går till frontalattack mot Moderatledaren Ulf Kristerssons löfte om sänkta marginalskatter (Dagens industri 7/3 och 8/3).

De svenska marginalskatterna är högst i världen. Ingenjören som lagt ner år i skolbänken, läkaren som tar extra jourpass på akuten, läraren som blir rektor – ingen av dessa får valuta för mödan i dagens Sverige. Skattesystemet är ett svek mot ambitiösa akademiker.

Så har det varit länge. Alliansregeringens jobbskatteavdrag var framförallt riktade mot låginkomsttagare. Dels för att locka S-väljare, men också för att motivera fler till att försörja sig på arbete i stället för bidrag. Moderaterna vägrade dock att röra marginalskatterna. Det är välkommet att Kristersson nu har ändrat uppfattning.

ANNONS

Socialdemokraterna har i efterhand accepterat de skattesänkningar som riktades till LO-arbetare och andra med lägre inkomst. S gick i stället till val på att höja skatten för dem man kallar höginkomsttagare. På sin Facebooksida beskriver Magdalena Andersson hur den som tjänar 120 000 kronor i månaden tjänar på Kristerssons förslag. Problemet är att socialdemokratisk skattepolitik drabbar betydligt fler än de ytterst få som finns i de allra högsta inkomstskikten.

Alla med en månadslön på över 38 000 kronor – vilket inkluderar vanliga yrkesgrupper som specialistsjuksköterskor, poliser och socionomer – måste numera betala statlig inkomstskatt. Hela 300 000 svenskar betalar den högsta marginalskatten, 60 procent.

Kristersson vill återgå till “hälften kvar”-principen: att en löntagare får behålla minst 50 procent av den sist intjänade hundralappen. Det är knappast särskilt radikalt, och inte heller länge sedan S stod bakom denna inriktning. Statskassan skulle heller inte gå minus på att sänka marginalskatterna, eftersom folk skulle jobba mer om de fick behålla en större del av sin inkomst.

Socialdemokraterna säger att de vill värna välfärden. Men välfärden gynnas knappast av att högskoleutbildade tjänar mer på att göra bostadsklipp än på att vara på jobbet.

Det är dags att sänka marginalskatten.

ANNONS