Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdltbd38675-nh

EU står på spel i franska presidentvalet

Inget av de traditionella franska maktpartierna är med och slåss om presidentposten, vilket i sig är en paradox men samtidigt ett tidens tecken.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

Ledare HP 21/4. Det är inte längre de traditionella partierna som presenterar lösningarna på praktiska problem i vardagen. Enligt de senaste opinionssiffrorna i Frankrike har den tidigare socialdemokraten numera socialliberalen Emmanuel Macron störst stöd, med 24 procent av sympatierna. Men det skiljer endast en procentenhets lägre stöd för högerextrema Nationella frontens Marine Le Pen. På söndag avgörs första valomgången av det franska presidentvalet detta europeiska supervalår. Den avgörande finalen sker den 7 maj.

De båda andra franska presidentkandidaterna är vänsterns Jean-Luc Mélenchon och högerpartiet Republikanernas François Fillon. Det finns totalt elva kandidater, men i praktiken står valet mellan dessa fyra. Eller rättare sagt mellan Macron och Le Pen.

François Fillon var tidigt en populär motkandidat till Marine Le Pen, som varande mycket konservativ i sociala frågor. Men hans stjärna har dalat beroende på ”Penelopegate”, med misstankarna om att han avlönat sin fru med skattepengar trots att hon inte arbetat för honom. Affären har gjort att högerväljare hellre sneglar på Macron.

Det franska presidentvalet kommer att få stor betydelse för den europeiska unionens framtid då Marine Le Pen är mycket EU-kritisk och hon vill framför allt lämna eurosamarbetet. Hon ville inte ens ha EU-flaggan i bakgrunden vid en tv-debatt i tisdags, då hon menade att ”EU har gjort mycket illa för vårt land och vårt folk”.

Nationalismen sveper över den europeiska kontinenten. Det måste göra särskilt ont på vänsterkanten att Le Pens kärnväljare numera utgörs av den franska arbetarklassen.

MEST LÄST