Expansiv. Finansminister Magdalena Andersson (S) med regeringens "expensiva" vårbudget.
Expansiv. Finansminister Magdalena Andersson (S) med regeringens "expensiva" vårbudget. Bild: Christine Olsson/TT

Enkla svar på svåra problem

Ekonomiskt. Minska statens utgifter, uppmuntra till enkla jobb och trappa ner ränteavdragen. Det är några steg till en mer hållbar ekonomi.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det är enkel matematik. I ekonomiskt goda tider är det bra att lägga undan pengar för att ha till hands när det går sämre. Men den tanken har inte nått regeringen. Mitt under pågående högkonjunktur ökar regeringen på utgifterna och förstärker därmed ytterligare den ekonomiska uppgången. Det bådar inte gott för framtiden.

I Finanspolitiska rådets sista utvärdering av regeringens finanspolitik är därför kritiken mycket hård. Regeringen för en alldeles för expansiv politik, anser rådet.

Riskerna är uppenbara, i en framtida lågkonjunktur kommer det att krävas kraftiga nedskärningar.

”Regeringen spenderar för mycket, alltså sparar för lite, i högkonjunkturen. Politiken snarast förstärker högkonjunkturen och det är inte vad som behövs nu”, säger Finanspolitiska rådets ordförande Harry Flam till TT.

ANNONS

Men finansminister Magdalena Andersson (S) slår ifrån sig kritiken: ”Så har det alltid låtit från Finanspolitiska rådet, oavsett läge”, säger hon enligt TT.

Ja, så är det. Ända sedan rådet inrättades 2007 av dåvarande Alliansregeringen har man utvärderat regeringens finanspolitik. Både Magdalena Andersson och hennes företrädare Anders Borg har sällan uppskattat Finanspolitiska rådets kritik, kanske för att den kommer just med beska sanningar. Årets utvärdering är alltså inget undantag.

Visserligen menar rådet att regeringen kommer att klara överskottsmålet från och med 2019 då målet justeras ner från 1 procent till en tredjedels procent. Men det är också enda positiva som Finanspolitiska rådet har att komma med.

Regeringens mål om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU till 2020 bör skrotas, anser man, och det finns stora problem med nyanländas etablering på arbetsmarknaden. Därför vill rådet att arbetsmarknadens parter öppnar upp för enkla jobb med lägre ingångslöner. Det skulle sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för de som står långt ifrån ett arbete.

Vidare vill rådet att ränteavdragen gradvis minskas och fastighetsskatten successivt höjs. Detta för att motverka hushållens höga skuldsättning samt öka rörligheten på bostadsmarknaden.

När den rödgröna regeringen tillträdde 2014 skulle man spara i ladorna och alla reformer skulle finansieras krona för krona. Den ekonomiska politiken är i dag som bortblåst och regeringens senaste budgetar har varit mycket expansiva. Visserligen har regeringen det senaste året lagt budgetar med sikte på valet i hösten, men det förtar inte kritiken. Den ekonomiska baksmällan kommer att bli tung – och ansvaret för det faller framför allt på Socialdemokraterna.

ANNONS

Svåra problem behöver inte ha svåra svar. Minska statens utgifter, uppmuntra till enkla jobb och trappa ner ränteavdragen. Det är några steg till en mer hälsosam och hållbar ekonomi. En sådan politik borde partierna vara mer öppna med inför valet. Det är att ta ansvar för Sveriges framtid.

ANNONS