Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och statsminister Stefan Löfven (S) fångade på presskonferensen i somras om regeringsombildningen.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och statsminister Stefan Löfven (S) fångade på presskonferensen i somras om regeringsombildningen.

Dra tillbaka kravet på misstroendevotum

Riksdagsåret 2017/2018 öppnas i dag av kung Carl XVI Gustaf med sedvanlig pompa och ståt, musik och högtidlighet.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Riksmötets nya arbetsår inleds och statsminister Stefan Löfven (S) lämnar ytterligare en regeringsförklaring. Om det blir hans sista avgör väljarna om ett år.

Det har varit en turbulent mandatperiod hittills och än är det inte slut. Att döma av den rödgröna regeringens höstbudget är nu ladorna fulla och det är dags att spendera för allt vad tygen håller. Det luktar valfläsk lång väg.

Oppositionen gläds åt att ha fått stopp på några skattehöjningar genom att hota med misstroendeförklaringar och tycks ha fått blodad tand.

I samband med att IT-skandalen på Transportstyrelsen briserade mitt i sommaren valde oppositionen att rikta nya misstroendeförklaringar mot tre av Löfvens ministrar.

ANNONS

Vid en uppmärksammad presskonferens på Rosenbad den 27 juli presenterade statsministern en ombildad regering sedan infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) begärt att få sluta. Orsaken var deras agerande kring säkerhetsläckaget på Transportstyrelsen, eller rättare sagt brist på tidigt agerande.

”Försvarsminister i min regering är Peter Hultqvist”, deklarerade samtidigt Stefan Löfven och hans kroppsspråk avspeglade både beslutsamhet och irritation över den uppkomna situationen.

Allianspartierna har framhärdat att misstroendet även gäller försvarsministern, såvida inte nya uppgifter kommer fram.

Lyckligtvis börjar Liberalernas partiledare Jan Björklund nu backa tack vare dessa reservationer. När han medverkade på söndagen i SVT:s Agenda framhöll han senare tiders information om att även statsministerns medarbetare har varit insatta i frågetecknen kring Transportstyrelsen, trots att Stefan Löfven har hävdat motsatsen.

I dagarna väntas regeringen ha fått fram sina svar på konstitutionsutskottets frågor. Först därefter är i alla fall Jan Björklund beredd att ompröva beskedet om misstroendeförklaringen. Det vore mycket välkommet, eftersom den här typen av ”aktioner” inte gagnar politiken och förtroendet för demokratin på sikt.

Instrumentet med misstroendevotum ska hanteras med försiktighet har förhållits upprepade gånger här på ledarplats.

Det måste vara konstitutionsutskottets uppgift att hantera hur regeringens medlemmar sköter sina ålägganden. Även om det kräver omfattande efterforskningar och kan dra ut på tiden.

ANNONS

Eftersom det också börjat brännas kring självaste statsministern är det extra angeläget att KU:s granskning blir grundlig. Att Stefan Löfvens närmaste medarbetare statssekreterare Emma Danielsson deltagit vid flera möten som handlade om Transportstyrelsens olagligahantering utan att varken förstå eller föra informationen vidare är allvarligast hittills.

Därför bör Alliansens övriga medlemmar lyssna till Jan Björklund och dra tillbaka kravet på misstroendevotum mot Peter Hultqvist.

ANNONS