Det är alldeles för ovanligt att få syn på en polis, som här på Vallås i Halmstad, för att medborgarna ska kunna känna sig trygga.
Det är alldeles för ovanligt att få syn på en polis, som här på Vallås i Halmstad, för att medborgarna ska kunna känna sig trygga.

Det behövs fler poliser på gator och torg

Polisen borde vara ett naturligt inslag i gatubilden i Halmstad, Laholm och Hyltebruk. Så är det inte i dag, men det skulle onekligen öka trygghetskänslan.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

När Liberalerna i helgen höll riksmöte för sina kommunpolitiker talade polisen - och den förste Robinsonvinnaren - Martin Melin om reaktionerna han och hans kollegor möts av när de kliver ur sina polisbilar: Människor kommer oroliga fram och undrar om det hänt något allvarligt. De ser inte polisens närvaro som något självklart och trygghetsskapande.

För många människor har polisen förvandlats till några som dyker upp först när ett brott begåtts. Samtidigt har det blivit allt svårare för polisen att genom lokal närvaro arbeta brottsförebyggande.

Att det blivit så handlar både om polisbrist och organisatoriska prioriteringar. Alldeles för få poliser arbetar i dag yttre tjänst, det vill säga på gator och torg.

ANNONS

Att staten på så sätt trätt tillbaka från en av sina kärnuppgifter tvingar kommuner att själva försöka lösa trygghetsproblemen, genom att exempelvis anlita ordningsvakter som i polisens frånvaro patrullerar i centrum där medborgarna rör sig.

Utvecklingen har också fått kommunpolitiker, från både Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna, att överväga behovet av en kommunal ordningspolis, med inriktning på att förebygga och bekämpa vardagsbrott, som komplement till den statliga polisen.

Liberalernas förslag om att fler poliser ska arbeta i yttre tjänst i kombination med att öka antalet poliser från dagens 20 000 till 25 000 är rätt tänkt om man ser värdet av lokal polisnärvaro. Men det är också rimligt att staten, som L även föreslår, kompenserar kommunerna genom statsbidrag för att anställa ordningsvakter under den tid det tar att ändra polisens arbetssätt och utbilda fler poliser. Rekryteringsbehovet är stort redan i dag och utbildningsplatser gapar tomma. Polisyrket måste med andra ord bli mer attraktivt, men bättre anställningsförhållanden och bra betalt.

Centerpartiet lanserar nu”närodlade poliser”, det vill säga kommunanställda poliser, som ett annat sätt att avlasta den nationella polismyndigheten. Det var distriktsordföranden i Stockholms län Michaela Haga (C) och Christian Ottosson (C), ledamot i regionpolisrådet Stockholm-Gotland och kommunalråd i Huddinge, som undertecknat debattartikeln i Dagens Nyheter. Förslaget läggs inför distriktsstämman till helgen. Här är risken stor för ojämlikhet med tanke på hur de kommunala budgetarnas storlek varierar. Även C vill därför kompensera med statsbidrag.

ANNONS

Staten får inte som i dag abdikera från det grundläggande ansvaret för människors trygghet.

För övrigt blev det på Liberalernas riksmöte uppenbart att Martin Melin vore en tillgång för ett parti som på allvar vill stärka sin profil som rättsstatens försvarare.

ANNONS