Dolt. Valet är en väl bevarad hemlighet.
Dolt. Valet är en väl bevarad hemlighet. Bild: Johan Nilsson / TT

Demokrati kräver att väljarna tar ansvar

I tider av påverkansoperationer från främmande makt har väljarna ett ansvar att lita på det svenska valsystemet och att vara källkritiska.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

”Valet går ut på att påverka människor, det går ut på att skapa opinion.”

Det tydliga konstaterandet kom från Säpochefen Klas Friberg som intervjuades för drygt en vecka sedan i Ekots lördagsintervju (SR 16/6).

Med detta sagt finns det ändå en befogad oro för påverkan från yttre makt, menade Klas Friberg, och tog upp till exempel USA, Frankrike och Tyskland som haft erfarenheter av påverkan från andra länder i sina valprocesser.

”Det finns ett växande intresse för demokratifrågor. Inte minst finns det en oro för själva valprocessen.”

Med de orden inledde Hallands landshövding Lena Sommestad ett seminarium på tisdagen om valet och den roll som länsstyrelsen har.

ANNONS

Om lite drygt två månader, den 9 september, är det val i Sverige. Mot bakgrund av risken för yttre påverkan är det på sin plats att påminnas om hur den svenska valprocessen ser ut.

De svenska valen är fria, hemliga och direkta. Det står var och en fritt att rösta på vem man vill, hålla valet hemligt och själva valet görs direkt med valsedlar.

Detta låter som självklarheter, men är ändå viktigt att poängtera. Förtroendet för det svenska demokratiska statsskicket är som levande materia och måste hela tiden upprätthållas.

Ett stort ansvar för att valet kan genomföras finns hos kommunernas valnämnder, det är dessa som står för det praktiska utförandet av valet.

Länsstyrelsens främsta uppdrag är att samla in alla valsedlar och därefter göra den slutgiltiga räkningen, vilket är en gedigen uppgift som kan ta upp till tio dagar. Det är också länsstyrelsen som gör själva fördelningen av mandaten och räknar ut vilka kandidater som blivit invalda.

Trots noggrannheten i alla led kan det uppstå fel, som till exempel vid förra kommunvalet i Båstad då det från en vallokal kom med 27 extra valsedlar från Sverigedemokraterna. Detta ledde till ett omval i maj 2015.

Men misstagen handlar om undantag, och det är viktigt att påminnas om att det finns små möjligheter för yttre påverkan eller manipulation av valprocessen i och med att hanteringen av valsedlarna är manuell.

ANNONS

Budskapet från länsstyrelsen är enkelt, det svenska valsystemet är stabilt och robust. Tro inget annat.

Val går som sagt ut på att påverka väljarna. Istället måste vi vara uppmärksamma på påverkansoperationer från främmande makt som framför allt handlar om att sprida desinformation.

Här har väljarna själva en viktig uppgift i att vara källkritiska vad gäller uppgifter som sprids på nätet och i sociala medier.

Men den viktigaste uppmaningen är kort och gott: gå och rösta! Det behövs för att hålla svensk demokrati levande och vital.

ANNONS