Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Hur ska framtiden se ut för Högskolan i Halmstad?
Hur ska framtiden se ut för Högskolan i Halmstad?

Brev till ledarsidan: "Lite som att slå in en öppen dörr"

Brev till ledarsidan. När du föreslår att vi ska starta ett tekniskt universitet så är det lite som att slå in en öppen dörr. Det skriver Selma Sedelius, kommunikationschef vid Högskolan i Halmstad, i en replik till en ledarkolumn.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

Jag och flera andra på Högskolan i Halmstad har med intresse läst din kolumn i Hallandsposten. Vi delar verkligen ditt engagemang för att fler ungdomar ska söka till utbildningar inom teknik och naturvetenskap.

Högskolan var dessutom högst närvarande på den teknikmässa du beskriver som ett bra initiativ, och erbjöd olika aktiviteter för att väcka intresse för våra teknikutbildningar och i förlängningen vår forskning.

När du i din kolumn föreslår att vi ska starta ett tekniskt universitet med utbildning och forskning inom teknik och naturvetenskap så är det lite som att slå in en öppen dörr – vi är en högskola och har redan framstående teknisk och naturvetenskaplig utbildning och forskning. Det är regeringen som utser universitet – det kan inte vi själva bestämma över.

Skillnaden mellan en högskola och ett universitet är i dag mest en storleksfråga, och därtill handlar det om hur stora resurser för forskning man har och i vilken utsträckning man har rätt att utfärda doktorsexamen. Den rätten har traditionellt endast universiteten haft, men numera kan högskolor också examinera doktorer. Vi på Högskolan i Halmstad har denna examensrätt inom tre ämnesområden: innovationsvetenskap, informationsteknologi samt hälsa och livsstil.

Högskolan arbetar kontinuerligt med att skapa och utveckla attraktiva utbildningar, och även med att nå ut till framtidens högskolestudenter för att visa och inspirera till studier, inte minst inom teknik och naturvetenskap. Vi konstaterade med glädje förra året att antalet sökande till våra ingenjörs- och teknikutbildningar ökade och att satsningen på ett nytt civilingenjörsprogram föll väl ut.

Högskolan är mer än många andra lärosäten känd just för en tät samverkan med arbetslivet. Vi talar både i våra mål- och planeringsdokument och i vår marknadsföring om hur innovation och digitalisering genomsyrar både vår utbildning och vår forskning, och strävar efter att förbereda våra studenter inte bara för dagens utan för morgondagens arbetsmarknad.
 

Selma Sedelius
kommunikationschef
Högskolan i Halmstad

 

Svar:
Som du skriver är skillnaden mellan en högskola och ett universitet inte så stor för Högskolan i Halmstad. Då borde målet vara att bli just ett tekniskt universitet – vilket hade ytterligare lyft Halmstad som ett attraktivt lärosäte.
Mattias Karlsson
politisk redaktör

MEST LÄST