Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kunskap. Vägen till sprutan kantas av dumhet som måste bekämpas i varje generation – med bildning.

Bildning är ett viktigt vaccin mot mässling

I dag räcker det inte att vaccinera människor mot sjukdomar. Det behövs även bildning för att motverka att faktaresistensen sprider sig.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

Barnsjukdomen mässling är en fruktad sjukdom som har skördat många liv. 1980 orsakade mässling 2,6 miljoner dödsfall i hela världen, vilket ska jämföras med de knappt 90 000 som dog förra året. Detta enligt statistik från Världshälsoorganisationen WHO.

Den avgörande skillnaden mellan dessa siffror stavas vaccinering.

Men alla är inte vaccinerade. Under julhelgen drabbades Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg av ett utbrott och totalt har åtta personer insjuknat i mässling. Det första fallet rapporterades redan den 10 december då en man sökte vård på Östra sjukhuset i Göteborg.

Nu pågår ett intensivt arbete med att spåra smittan och förhindra fortsatt spridning. Många av de smittade kan kopplas till det först konstaterade fallet. På torsdagsmorgonen rapporterades ytterligare ett fall på barnakuten på Östra sjukhuset som fick stängas för att vädra ut väntrummet.

Det är för tidigt att dra slutsatser om vad som ligger bakom det pågående utbrottet. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten är det vanligt att ett utbrott orsakas av att en person utan vaccinationsskydd har varit utomlands och vid hemkomsten satt sig på en akutmottagning och där smittat andra personer (DN 28/12).
Ökad global rörlighet och människor som inte är vaccinerade. Det är de främsta orsakerna till att mässling kan få utbrott i dagens Sverige.

Mässling orsakas av ett virus och är en anmälningspliktig smittsam sjukdom. Det gör att Folkhälsomyndigheten har mycket god kontroll över hur många som drabbas varje år. Förra året rapporterades endast tre fall i Sverige. Detta ska jämföras med de nästan 13 000 fall som anmäldes i början av 1970-talet precis innan man började med vaccinationer i Sverige.
Vaccination mot mässling är frivilligt men då måste man också vara medveten om riskerna. Tyvärr sprids det myter om mässlingsvaccin, som till exempel att det kan orsaka autism hos barn.

Det finns en annan sida av vaccinationer, det handlar om solidaritet. Genom att tillräckligt många barn vaccineras går det att utrota sjukdomar. Så långt har vi inte kommit än, men vi är på god väg.

I många länder är framför allt fattigdom och resursbrist som ligger bakom att barn inte kan vaccineras. Detta är ett globalt problem och där har biståndet en viktig roll att spela.
I Sverige finns det annat problem, att människor inte tar till sig av kunskap och därmed låter myter och felaktigheter styra deras val.

Faktaresistens kan i sig nästan klassas som en sjukdom. Även om mänsklighetens totala kunskap ökar varje år har det ingen betydelse om denna inte kommer allmänheten till del.
Lärdomen är enkel. Bildning är ett viktigt vaccin mot mässling och mot andra allvarliga sjukdomar. Låt inga barn drabbas i onödan för att de inte blivit vaccinerade.