Minns Fadime. Manifestation till minne av Fadime Sahindal som blev mördad 2002, vid Fadimes grav på gamla kyrkogården i Uppsala.
Minns Fadime. Manifestation till minne av Fadime Sahindal som blev mördad 2002, vid Fadimes grav på gamla kyrkogården i Uppsala.

Bekämpa allt hedersförtryck

Det är dags att ta striden för alla barn och unga som drabbas av hedersförtryck.

ANNONS
|

I Sverige har alla samma rättigheter och lika värde. I Sverige ska alla barn och unga ha möjlighet att växa upp med frihet att forma sina liv. Detta låter som självklarheter som alla kan skriva under på. Tyvärr är det inte så. Allt för många är i dag utsatta för hedersförtryck som begränsar deras liv.

Hård kontroll från familjen, misshandel och bortgift som 16-åring. Det är Kias berättelse som Hallandsposten publicerade förra lördagen (13/1). Kia, som egentligen heter något annat, är född och uppvuxen i Sverige. Hennes föräldrar har rötter i Mellanöstern och hederskulturen är stark i släkten. När hon var i tonåren begränsades hennes liv på allvar.

ANNONS

”Jag fick inte gå ut själv, inte vara med på viss undervisning i skolan, som idrott och sex samlevnad. Var jag några minuter sen blev jag utfrågad. De ville kontrollera allt jag gjorde”, säger Kia i intervjun.

16 år gammal blev hon kär i en svensk kille. Det var det värsta som kunde hända enligt hennes föräldrar; Kia hade dragit skam över familjen och förstört släktens heder. För att lösa detta hittade familjen en man i hemlandet som Kia skulle gifta sig med. Detta ledde senare till att hon bröt med sin familj och i dag bor på hemlig ort.

I Sverige var det många som fick upp ögonen för hedersförtryck efter mordet på Fadime Sahindal. I morgon den 21 januari är det sexton år sedan hon mördades av sin pappa. Motivet var hedersrelaterat.

Fadime Sahindal levde i en familj som var starkt präglad av hedersnormer. Hon valde att gå sin egen väg och skaffade en pojkvän. Innan hon mördades medverkade hon i tv och höll tal i riksdagen där hon lyfte frågan om hedersförtryck. För detta mördades hon kallblodigt av sin far som senare dömdes till livstids fängelse.

Sen mordet på Fadime har tyvärr utvecklingen gått åt fel håll. Även om man inte vet hur många som i dag utsätts för hedersförtryck är det inget som tyder på att problemen har minskat. Snarare tvärtom.

ANNONS

Enligt beräkningar från regeringen kan uppemot 10 procent av unga från högstadiet upp till 25 år vara utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Det skulle i så fall innebära över 100 000 personer. Men mörkertalet är stort; enligt andra experter kan det vara ännu fler barn och unga som är utsatta för hedersförtryck.

Finns det ingen statistik existerar inte problemet. Så fungerar det tyvärr ofta i den svenska myndighetsvärlden. Därför är det oerhört viktigt att snabbt få en mer heltäckande bild av vad som händer i Sverige och lyssna på de tjejer som är eller har varit utsatta för hedersförtryck i sina familjer.

Det är skämmande historier om hur föräldrar, och även syskon, kontrollerar och följer varje steg som den drabbade flickan tar.

”Myndigheter förstår inte problematiken. Det finns en rädsla att bli kallad rasist. Men fler måste våga ta striden för att hjälpa tjejerna”, säger Kia avslutningsvis i intervjun med henne.

Det är bara att hålla med. Det är dags att ta striden för alla barn och unga som drabbas av hedersförtryck. I Sverige har alla samma rättigheter och lika värde.

ANNONS