Stadsbiblioteket i Halmstad är till för alla och tryggheten måste säkras utan att det kostar för mycket.
Stadsbiblioteket i Halmstad är till för alla och tryggheten måste säkras utan att det kostar för mycket.

Alla ska respektera vårt offentliga vardagsrum

750 000 kr i ökade utgifter för att med hjälp av väktare hålla ordning på Stadsbiblioteket i Halmstad är onödigt mycket pengar.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

När kulturnämnden tidigare i år fick ett sparbeting på 1,5 miljoner kronor innebar det att biblioteksfilialerna stängdes en dag i veckan. Andersberg, Fyllinge, Vallås, Söndrum, Getinge och Oskarström har numera öppet en dag mindre i veckan. Och med sämre öppettider behövdes inte lika mycket personal utan några tjänster kunde dras in.

Kulturbudgeten är knappast den största utgiftsposten i den kommunala kassan och varje sparbeting slår därför extra hårt.

Att försämra öppettiderna på biblioteken är lika med att försämra tillgången till det kulturutbud som är icke-kommersiellt i vår genomkommersialiserade värld.

Det behövs andrum för vila och reflektion, för möten i litteraturens värld och i förlängningen för att utveckla språket och möjligheten att göra sin röst hörd i den demokratiska debatten.

ANNONS

Nu har lyckligtvis inte den höga utgiftsposten för ordningsvakternas insatser gått ut över kulturbudgeten, men det kan vara på sin plats att diskutera proportionerna för att det blivit stökigt på Stadsbiblioteket. Särskilt nu när det finns funderingar på att inrätta så kallade biblioteksvärdar för att råda bot på arbetsmiljöproblemen. Det handlar inte enbart om pengarna, utan också om intrånget i det offentliga rum som fortfarande öppet och fram tills nu har varit fredat.

Varför får inte personal och besökare vara ifred? Varför hjälper det inte med en eller annan tillsägelse? Vad är det vi har missat när unga i 12-14-årsåldern hellre lever bus på bibblan än umgås med varandra, tränar, pluggar eller bara hänger någon annanstans där ungdomar brukar vara. Nolltrefem riktar sig till ungdomar i ålder 15-25 år, så det klassiska uttrycket ”vi har ingen lokal” skulle möjligen passa in här.

Det är inte bara i Halmstad som det stökas på biblioteket. Enligt en arbetsmiljöundersökning från fackförbundet Dik (Dokumentation, information och kultur), som organiserar bland annat bibliotekarier, svarar 73 procent av de tillfrågade att de upplever en social oro de senaste två åren.

De svarande menar också att de oftare får ta emot aggressiva befallningar i samband med medieinköp. Besökarna nöjer sig inte med avvisande svar om varför vissa tidskrifter eller böcker inte köps in utan blir hotfulla.

ANNONS

Naturligtvis ska inköp och utbud kunna diskuteras eftersom en prioritering måste till då inköpsbudgeten är begränsad. Men det är skillnad på samtal och hot och hat när argumenten tar slut. Eller respektera yrkeskunnigas omdömen och beslut.

Det var länge sedan det var absolut knäpptyst på ett bibliotek. Det ska gå att umgås här, men det måste göras med respekt för varandra. Barnen måste kunna njuta av den omgjorda barnavdelningen på barns vis. Precis som studenterna och tidningsläsarna behöver ro för sina aktiviteter. Att biblioteksvärdarna lyckas är en förutsättning för att Stadsbiblioteket ska kunna fortsätta vara Halmstadsbornas uppskattade offentliga vardagsrum vackert beläget mitt i Nissan.

ANNONS