Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Petad. Kent Ekeroths dagar i riksdagen kan vara räknade.
Petad. Kent Ekeroths dagar i riksdagen kan vara räknade.

Mattias Karlsson: SD gör skillnad på folk och folk

Dömd politiker sparkar oskyldig partikollega. Den meningen är faktiskt helt sann när det gäller petningen av Kent Ekeroth från Sverigedemokraternas riksdagslista.

För den som håller hårt på lag och ordning borde detta inte vara möjligt. Men inom politikens värld gäller ibland andra måttstockar, inte minst inom SD.

Det var Aftonbladet som var först med att rapportera att Kent Ekeroth inte finns med på det förslag på riksdagslista med 60 namn som SD:s valberedning tagit fram, det vill säga personer som partiet räknar med kommer in i riksdagen i höstens val. Det är partiets valkonferens som hålls den 17 och 18 mars som slutligen spikar listan.

Ordförande för valberedningen är Michael Rosenberg, till vardags kommunalråd i Helsingborg.

”Jag kan bekräfta att Kent Ekeroth inte kommer att finnas med i valberedningens förslag. Valberedningen är enig i den här frågan. Inför beredningen har vi bett samtliga partidistrikt inkomma med nomineringar och inget har föreslagit Kent Ekeroth”, skriver Michael Rosenberg till Aftonbladet.

Underförstått, Kent Ekeroth kommer med största sannolikhet att förlora sin riksdagsplats.
Att Ekeroth petas är inte förvånande med tanke på den uppmärksamhet som han dragit till sig genom åren.

Förutom då själva järnrörsskandalen 2012 har Kent Ekeroth varit inblandad i en del krogbråk. 2016 blev han åtalad för ringa misshandel för att ha slagit en man i en krogkö.

Förra året fälldes han i tingsrätten, men friades helt i hovrätten. Han är med andra ord oskyldig och inte dömd. Det kan man inte säga om Michael Rosenberg, den person som är satt att avgöra vem som är lämplig att företräda partiet och vem som har en för belastad bakgrund.

Inför förra valet 2014 avslöjade Helsingborgs Dagblad tillsammans med Dagens Nyheter att Michael Rosenberg är dömd inte bara en gång utan två gånger, för bland annat grova stölder och bedrägeri.

I sin ungdom ingick Rosenberg i en liga som var specialiserad på att spränga och länsa kassaskåp och som orsakade stor skada för flera företag i Skåne och Småland.
”Jag har gjort så många brott att det kan vara svårt att komma ihåg alla de som inte gett något större resultat, sa Michael Rosenberg i förhör med polisen 1990, enligt HD och DN.

Nu ligger brotten långt bak i tiden och Michael Rosenberg har avtjänat sitt straff, bland annat två år i fängelse. Däremot har han ljugit om sitt brottsliga förflutna, enligt den granskning som HD och DN gjorde. Trots detta har Rosenberg fått fortsatt förtroende att företräda Sverigedemokraterna.

Det kan man inte säga om Kent Ekeroth. Han har tömt hela sin politiska trovärdighet att han inte ens längre platsar i SD; partiet gör allt för bli legitima och rumsrena och då finns det inget utrymme för Ekeroth.

Ändå är det inte det som förvånar mest i den här affären. Det är i stället att en dömd politiker petar en oskyldig kollega. Sin vana trogen gör Sverigedemokraterna skillnad på folk och folk.

MEST LÄST