Mattias Karlsson: När okunskap slår hårda fakta

I mars kommer totalt 7 400 elever på 230 skolor i Sverige att få göra ett prov i tre olika ämnen, läsförståelse, matematik och naturvetenskap.

ANNONS
|

Det är då den sjunde upplagan av den internationella Pisa-undersökningen genomförs.

Pisa-studien har fått ett enormt genomslag då den mäter och jämför olika länders skolsystem. Under en lång tid har Sverige tyvärr utmärkt sig för att elevernas resultat dalat kraftigt. Vid den senaste undersökningen som gjordes 2015 vände som väl var resultaten upp igen inom samtliga områden. I december 2019 kommer resultatet av den nya studien som visar om den positiva trenden består.

En innovation till årets undersökning är ett extraprov som ska mäta elevernas så kallade globala kompetens. Det är en undersökning som ska ta reda på hur eleverna ser på andra kulturer, vilka fördomar de har och om de kan skilja på trovärdiga källor och fejkade nyheter.

ANNONS

Nu har Skolverket meddelat att Sverige inte kommer att delta i undersökningen om global kompetens, framför allt med hänvisning till att en rad andra länder inte heller deltar, däribland de nordiska länderna, England och USA. Det är verkligen synd.Mer kunskap om elevernas tolerans, fördomar och kulturella medvetenhet ger ett bättre underlag för hur skolan ska ta sig an de nya utmaningarna som samhället står inför i dag med ökande polarisering och fejkade nyheter.

”Det enda sättet att ta sig an de här problemen är att ta reda på fakta”, säger Andreas Schleicher, ansvarig för Pisa-studien, i en intervju med BBC News.

Det är också målet med Pisa, att titta på verkligheten och inte lyssna på de vackra ord som inte sällan sägs om det egna landets skola.

Vissa sanningar kan ibland vara för svåra att hantera. Dit hör tydligen vilka värderingar och fördomar som ens eget lands 15-åringar har. Att USA och England duckar för den sanningen är kanske inte svårt att förstå. Men Sverige borde verkligen inte vara ett av de länder som står utanför.

ANNONS