Två partiledare som kan gå sin egen väg.
Två partiledare som kan gå sin egen väg. Bild: Anders Wiklund/TT

Låsning – läsning – lösning

För att bilda en ny regering måste det finnas en väg från låsning till lösning.

ANNONS
|

På tisdagen lämnade den nye talmannen Andreas Norlén beskedet att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson får uppdraget att sondera läget för att bilda en ny regering. Norlén motiverade detta med att Alliansen tillsammans med SD fällde den sittande regeringen och då blir det också naturligt att uppdraget att bilda regering går till M-ledaren.

Men i grunden har ingenting förändrats sedan valdagen, positionerna är lika låsta som tidigare. Ulf Kristersson hyser dock hopp om att få till en Alliansregering inom två veckor.

”Det är min uppgift att se till att låsningar byts till lösningar”, säger han till TT.

Frågan är bara hur. De ingående positionerna är väl kända vid det här laget. Sverigedemokraterna kommer att rösta nej till varje förslag till en ny regering om partiet inte får något inflytande. Samtidigt säger Liberalerna och Centern att de inte kommer att sätta sig i en regering som ger SD inflytande.

ANNONS

I stället vill L och C att Socialdemokraterna ska stödja en Alliansregering, men S-ledaren Stefan Löfven säger blankt nej till en sådan lösning.

Som rubriken antyder måste det finnas en väg från låsning till lösning, frågan är om den går just via en läsning. Kanske. För den som läser i gamla tidningsarkiv finner att dagens situation inte är helt unik.

Regeringskriser har Sverige haft ett flertal genom historien. Och lösningen har ofta varit en rad politiska samarbeten, inte minst mellan Socialdemokraterna och andra partier.

En av de kanske mest kända är mellan Socialdemokraterna och dåvarande Bondeförbundet (Centerpartiet i dag) som 1933 ingick en överenskommelse som banade väg för ett långvarigt samarbete.

Då myntades i svensk politik begreppet ”kohandeln”. För att Socialdemokraterna skulle få igenom offensiva satsningar på sin arbetslöshetspolitik fick partiet ge upp sitt motstånd till den protektionism som Bondeförbundet förespråkade och ställa sig bakom ett omfattande stödprogram till det svenska jordbruket. Resten är som det heter historia, och Socialdemokraterna regerade i en obruten följd fram till 1976.

I dag ser givetvis samhället helt annorlunda ut och det finns nya utmaningar. Men en sak är i alla fall sig lik. För att skapa en stabil och beslutsför regering behöver den skarpa gränsen mellan blocken luckras upp.

ANNONS

Om detta sker under hösten väntar med allra största sannolikhet ett stort skifte inom svensk politik, ett skifte som kan få en stor betydelse för framtiden.

Det är i mittens rike som en ny regering bör skapas, det vill säga med ett samarbete mellan Liberalerna och Centerpartiet på ena sidan och Socialdemokraterna på den andra.

Det borde i alla fall vara värt ett försök att skriva historia. Bättre lyss till den sträng som brast än aldrig spänna en båge.

Så vem är beredd att börja spänna bågen?

ANNONS