Konstgjord intelligens på stark frammarsch

Som alltid när en ny teknologi introduceras möts den ofta av skepticism. Så även med AI.

ANNONS
|

För ett par veckor sedan spreds ett klipp på sociala medier som visade ett kinesiskt tv-ankare som läser upp nyheter på kinesiska. För en som inte kan språket låter det verkligen inte särskilt intressant.

Men den uppmärksamme tittaren kunde dock notera att nyhetsuppläsaren inte var helt naturlig. Det var han heller inte utan det var en datoranimation. Men det som var unikt med animationen var att den styrdes av en artificiell intelligens, AI.

Den digitala nyhetsuppläsaren är skapad av det kinesiska sökmotorföretaget Sogou i samarbete med det statliga nyhetsföretaget Xinhua. För att uppläsaren ska vara en trovärdig kopia har Sogou använt sig av den senaste teknologin för att återskapa en persons rörelser och röst. Företaget har sedan med hjälp av algoritmer och en stor mängd data från inspelade nyhetsuppläsare tränat datorprogrammet, den artificiella intelligensen, i hur den ska läsa upp nyheter på ett realistiskt sätt. Det ska dock tilläggas att i dagsläget läser den digitala nyhetsuppläsaren bara upp redan färdiga nyheter, intelligentare än så är den alltså inte.

ANNONS

Ändå är klippet på det animerade tv-ankaret en tydlig illustration på att artificiell intelligens är på stark frammarsch att den nya teknologin på olika sätt kan få en stor påverkan i vår vardag.

Att nyhetsuppläsaren dessutom är kinesisk är heller ingen slump. Kina är just nu en av världens ledande AI-nationer och satsar stora summor på teknologin samtidigt som Europa har en del att ta igen för att komma i kapp.

Som alltid när en ny teknologi introduceras möts den ofta av skepticism. Ett skäl kan vara att människor känner sig hotade eller överflödiga när nya maskiner ”stjäl” deras jobb. Det finns liknande farhågor kring AI, men det som skiljer denna teknologi från tidigare är att den kan konkurrera med en sak som människan hittills varit unik med, hennes tänkande.

Den som vill veta mer om artificiell intelligens och hur den kan användas i vår vardag ska bege sig till Stadsbiblioteket i Halmstad på torsdagen den 22 november. Då kommer nästa ”Vi pratar om det” att äga rum och ämnet är just AI i vår vardag.

Deltar i samtalet gör universitetslektor Stefan Byttner från Högskolan i Halmstad och Andreas Tylenius, digitaliseringschef på Halmstads kommun. Samtalet leds av Stina Lindgren, projektledare på Europa Direkt Halland, och undertecknad, Mattias Karlsson. Det startar klockan 18. Välkommen!

ANNONS

ANNONS