Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Framtiden för Högskolan i Halmstad borde vara Halmstads tekniska universitet.
Framtiden för Högskolan i Halmstad borde vara Halmstads tekniska universitet.

Högskolans vision borde vara ett universitet

Hallands röda tekniktråd börjar i förskolan och borde sluta med ett universitet.

Två nya lärarutbildningar i matematik och naturvetenskap skulle Högskolan i Halmstad starta förra året. Tyvärr lyckades man inte få tillräckligt många sökande till utbildningarna så man lade ner dem, med syftet att göra ett nytt försök i år.

Men även de har av olika anledningar ställts in, vilket Hallandsposten rapporterade om i måndagens tidning (5/3). Nu tar Högskolan sikte på att starta utbildningarna nästa år.

Det är inget fel på syftet, den svenska skolan verkligen skriker efter fler mattelärare och det behovet lär blir än större de närmaste åren. Tyvärr är det alltför få studenter som väljer att läsa till lärare i matematik eller i naturvetenskapliga ämnen. Kanske borde man locka med högre löner. Men det behövs mer, studenterna måste i högre grad självmant vilja utbilda sig till lärare inom dessa områden. Det kräver en långsiktig satsning.

Det är precis vad som händer i Halmstad. På tisdagen anordnades den femte upplagan av Stora upptäckardagen som är Sveriges största teknikmässa för barn och ungdomar. Runt 1 200 barn och ungdomar deltog i mässan på Halmstad arena, dels för att själva delta med egna uppfinningar, dels för att prova teknik av en mängd olika slag. Och under de timmar som mässan pågick gick inte att ta miste på energin och intresset från barnen och ungdomarna, om det så var att visa upp egna uppfinningar med fokus på lärmiljöer eller att själv få testa olika robotar eller tekniska hjälpmedel.

Mässan anordnades av Komtek – Halmstad kommuns teknik- och entreprenörsskola – som har haft verksamhet i femton år. Syftet är att få fler barn, inte minst flickor, att bli intresserade av teknik. På längre sikt behöver rekryteringen till den tekniska industrin breddas för att klara framtidens kompetensförsörjning.

Komtek ingår i visionen ”Hallands röda tekniktråd” som omfattar en rad projekt från teknikförskola till teknisk industri, via teknikcollage och de högre lärosätena.
Här finns kanske en av samtidens stora paradoxer, trots att vi blir allt mer beroende av nya tekniska innovationer minskar intresset hos unga att vidareutbilda sig inom dessa områden.

Därför behöver lärosätena arbeta mer på att skapa attraktiva utbildningar och bli bättre på att visa studenterna vilka utbildningsvägar som finns till arbetslivet.

Här kommer ett konkret förslag till Högskolan i Halmstad: starta ett tekniskt universitet med möjlighet att bedriva både utbildning och avancerad forskning.

I Halmstad och i Halland finns det goda möjligheter att bli ännu större inom de tekniska områdena. Här finns en välutbyggd infrastruktur för utbildning och ett nära samarbete med det omkringliggande samhället, inte minst då näringslivet.

Ska man locka fler studenter att läsa till mattelärare behövs det kanske större drömmar och visioner om framtiden. Det som kanske saknas i dag är kanske helt enkelt viljan. Finns den hos rektor och högskoleledning?

Hallands röda tekniktråd börjar i förskolan och borde sluta med ett universitet.

MEST LÄST