Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Tackar för sig. Efter tre perioder som kommunstyrelsens ordförande ställer Carl Fredrik Graf inte upp för omval.

  Femklöver med nya blad

  Förnyelsens vindar blåser över Halmstad.

  Inom ett år har alla de ledande politikerna i den styrande Femklövern meddelat att de inte ställer upp för omval, två av dem har dessutom redan slutat.

  Utöver det ställer Socialdemokraternas tre kommunråd inte upp för omval. Det innebär att i stort sett hela den politiska ledningen på kort tid byts ut. Det bäddar för ett mycket intressant och spännande val i höst.

  Det är politikens innehåll som är det viktiga, det är den som påverkar människor. Men politikernas roll ska inte underskattas eftersom all politik måste ha en avsändare.
  Under mer än elva år har Carl Fredrik Graf varit Halmstadspolitikens främste företrädare i sin roll som kommunstyrelsens ordförande. Den positionen har han fram till valet.

  Grafs efterträdare är Jonas Bergman som förra helgen valdes som första namn på Moderaternas kommunlista. Bergman är i dag ordförande för Halmstads energi och miljö AB och en av två gruppledare för Moderaterna i kommunfullmäktige.

  I och med att Carl Fredrik Graf sitter fram till valet hinner hans efterträdare inte bli varm i kläderna. I Centerpartiet och Liberalerna har stafettpinnen redan lämnats över.

  I somras lämnade Henrik Oretorp uppdraget som Centerns kommunråd och efterträddes då av Jenny Axelsson. I september förra året meddelade Liberalernas kommunråd Suzanne Åkerlund att hon inte ställer upp för omval och under hösten blev det klart att Lovisa Aldrin från årsskiftet ersätter Åkerlund som kommunråd.

  Även i Miljöpartiet ser det ut att bli skifte på toppen. Partiets gruppledare, Tove Bergman, tar ett steg tillbaka och är inte partiets förstanamn på kommunlistan. I stället pekas nu Ola Nilsson ut som hennes efterträdare då han toppar listan.

  I Kristdemokraterna är det också klart att partiets främste företrädare, Anna-Lena Cumtell, inte ställer upp för omval. Hennes efterträdare är inte klar än, men att det blir Ella Kardemark är ingen vild gissning.

  Det är svårt att sia om den politiska kartan efter valet, mer än att det blir stökigt. Med den utpräglade treblockspolitiken som finns i Halmstad, och i många andra kommuner, är det svårt för partierna att bilda en egen majoritet och därmed ett stabilt styre.

  Att Socialdemokraterna i Halmstad fick igenom sin budget 2016, trots att man sitter i opposition, säger något om att hur små marginaler det är i dagens fullmäktige, där den styrande Femklövern är beroende av stöd från SPI.

  Det finns något uppfriskande i politiker som lämnar av egen kraft. Det ger utrymme för nya förmågor att ta ansvar för Halmstads utveckling. Att dessutom alla erfarna politiker väljer att lämna samtidigt innebär att de nya politikerna får en riktigt spännande utmaning.
  Om Femklövern överlever valet i höst återstår att se. Om den får förnyat förtroende blir det i alla fall med fem nya blad.

  Med tanke på det svåra politiska läget som väntar är en god sammanhållning mellan de nya klöverbladen ett gott råd att ta till sig.