Twitter är sällan en arena för det goda samtalet.
Twitter är sällan en arena för det goda samtalet.

Det goda samtalet finns i verkligheten

Tyvärr har vi hamnat i ett läge där häftiga utfall på sociala medier mot enskilda personer premieras framför en god samtalston med sina meningsmotståndare.

ANNONS
|

Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali är känd för sitt hätska tonläge på Twitter. Nu lär vi inte får ta del av det på ett tag, som väl är, då Bali på söndagen meddelade att han ska sluta twittra. Bakgrunden är en historia som DN avslöjade i fredags och som inte är helt enkel att följa.

I korthet har Hanif Bali på Twitter lagt ut en mejlkonversation mellan UD och journalisten Patrik Oksanen. Denna mejlväxling handlade om en intervju med aktivister från annekterade Krim-halvön som Oksanen erbjudits av UD, ett inte helt ovanligt förfarande. Det tyckte däremot inte Hanif Bali som i inlägget på Twitter försökte misskreditera Oksanen. När DN intervjuade Hanif Bali ljög han först om var han fått mejlen ifrån men avslöjade senare att källan är den högerpopulistiska sajten ”Nyheter i dag”.

ANNONS

Detta är en riktig soppa, och än lär vi inte hört det sista av detta. På söndagen meddelade Hanif Bali att han lämnar Moderaternas partistyrelse och slutar att twittra. Ett välkommet besked.

Sociala medier som Facebook och Twitter har gjort mycket för möjligheterna att kommunicera. Ändå är det tyvärr så att vi har hamnat i ett läge där häftiga utfall mot enskilda personer premieras framför en god samtalston.

Dramatikern och samhällsdebattören Stina Oscarson kom nyligen ut med boken ”Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?” som är en slags handbok i demokrati och innehåller en mängd idéer och förslag på hur man kan förändra världen till det bättre med icke-våldsmetoder.

I boken lyfter Stina Oscarson samtalet som en möjlighet att förstå sin meningsmotståndare, vilket är särskilt viktigt i en tid när polariseringen ökar. Oscarson tar själv upp en personlig händelse som fick henne att inse något väsentligt. Under en infekterad debatt om Nato har politikern som suttit jämte Stina Oscarsson gjort förnedrade inlägg på Twitter om henne.

”Om man under en debatt sitter och twittrar förnedrande saker om sin meningsmotståndare då tror man ju inte på samtalet som konfliktlösning”, skriver hon träffsäkert.

Där befinner vi oss i dag. För många är det viktigare att tala illa om sina motståndare på Twitter än att föra ett samtal med dem i verkligheten. Till den skaran hör Hanif Bali.

ANNONS

På torsdag den 22 mars är det dags för nästa samtal i serien ”Vi pratar om det” och ämnet är sophantering och den gröna påsen för matavfall i Halmstad. Samtalsserien är att samarbete mellan Stadsbiblioteket, Högskolan i Halmstad och Hallandsposten och är nu inne på sitt tredje år.

I torsdagens samtal deltar Åsa Montan, kommunikatör på Hem, och Marie Mattsson, lektor i miljövetenskap vid Högskolan i Halmstad. De kommer att få prata till punkt och den som är på plats kanske kan få svar på frågan: ”Går det att sopsortera bort sin klimatångest?” Hallandsposten kommer att livesända samtalet och jag medverkar som moderator.

Välkomna till det goda samtalet i verkligheten!

ANNONS