Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Valsedel. Att lägga en röst är en viktig del av demokratin, men det finns flera delar.

  Demokrati är mer än att rösta vart fjärde år

  Vad är demokrati för dig? För många är det att lägga sin röst i valet vart fjärde år.

  Det är då vi medborgare har möjlighet att påverka hur samhället ska styras och utvecklas.
  Nästa år är det valår och den 9 september är det dags att välja företrädare till riksdag, kommun och landsting.

  Det finns en annan sida av demokrati som blivit uppmärksammad under den gångna hösten. Det går att påverka samhället även mellan de allmänna valen. De många upprop som gjorts i kölvattnet av metoo visar på en stor förändring som kommer att påverka samhället för lång tid framöver.

  Ingen – jag säger ingen – har lämnats oberörd av de otaliga vittnesmål från kvinnor som blivit sexuellt trakasserade och utsatta för våld från män.

  Jag tror att metoo-rörelsen kommer att lämna ett stort avtryck i nästa års val, inte minst för att det är en gräsrotsrörelse som hämtar sin kraft underifrån. När en sådan rörelse får tillräckligt med kraft kan politikerna inte negligera den. Sådan är demokratin, den utgår från folket.

  Metoo-rörelsen sätter fokus på den viktiga frågan om jämställdhet, att kvinnor och män ska bedömas på lika villkor. När män beter sig illa mot kvinnor handlar det allt som oftast om en ojämlik relation där mannen har en maktställning som han utnyttjar. Kvinnornas vittnesmål i metoo visar att målet om ett jämlikt samhälle ännu inte är uppnått. Därför är det viktigt att arbeta vidare för en förändring så att jämställdhet bli verklighet. Att visa på ett problem och sedan arbeta för att förändra detta är också själva kärnan i politiken.

  Demokrati har andra viktiga beståndsdelar. Friheten att yttra och föra fram åsikter utan begränsningar eller bestraffning är en förutsättning för en fungerande demokrati. Men det är en missuppfattning att demokrati handlar om att som individ få gehör för sina åsikter.

  Det är viktigt att påminnas om när politiker eller individer vill torgföra uppfattningen att de är utsatta för censur. Rätten att uttrycka sig innebär inte automatiskt en rätt att bli hörd eller publicerad.

  En lokaltidning som Hallandsposten är en viktig aktör för demokratin. Hallandsposten bevakar vad som händer i Halmstad, Hylte och Laholms kommuner och är för många den viktigaste informationskällan. På nyhetsplats gäller saklighet och en neutral bevakning, medan ledarsidan kommenterar och tar ställning utifrån en liberal grundhållning.

  Jag som ny politisk redaktör vill också öppna upp ledarsidan för olika politiska åsikter och visa att framtidens samhällsproblem kan ha flera lösningar. Jag kommer därför att bjuda in lokala politiker som i en serie krönikor får beskriva hur de vill att södra Halland ska utvecklas i framtiden.

  Nästa år är som sagt valår och temperaturen kommer att stiga på ledarsidan. Välkommen att läsa och ta del av olika perspektiv. Det är i debatten som åsikter kan mötas och bemötas. Och kom ihåg att demokrati är mer än att rösta vart fjärde år.