Dubbelt val. Att rösta innebär faktiskt två val - att rösta överhuvudtaget och välja vem man ska rösta på.
Dubbelt val. Att rösta innebär faktiskt två val - att rösta överhuvudtaget och välja vem man ska rösta på. Bild: DRAGO PRVULOVIC / TT

Alla röster räknas i valet

Det krävs ett helt annat fokus från politikens sida för att höja valdeltagandet i socialt utsatta områden.

ANNONS
|

På fredagen är det precis hundra dagar kvar till valet – och i år är det hundra år sedan den allmänna rösträtten för både kvinnor och män infördes i Sverige. Detta sammanträffande ville Halmstads kommun uppmärksamma med att informera om sina insatser för att höja valdeltagandet i höstens val.

Vid förra valet 2014 låg valdeltagande i kommunvalet i Halmstad på nära 84 procent, vilket låg nära rikssnittet. Men det fanns stora skillnader inom kommunen.

Skillnaden mellan det valdistrikt som hade högst valdeltagande och det som hade lägst var över 40 procentenheter – i Gullbrandstorp röstade 93 procent av de röstberättigade och i Andersberg norra var motsvarande siffra 52 procent.

ANNONS

Detta är egentligen en helt oacceptabel skillnad, och Halmstads kommun vill så klart ändra på detta. Därför satsar kommunen på att höja valdeltagande i bland annat Andersberg.

Shemsi Grajqevci är samhällsvägledare på Medborgarservice på Andersberg och detta är det tredje valet som han arbetar med.

”Vi ska få ut budskapet att det är val”, säger han.

Shemsi Grajqevci menar att det är viktigt att verkligen mala på och pumpa ut detta budskap. Bland aktiviteterna finns bland annat en visning av Sveriges första VM-match mot Sydkorea där man vill nå nya målgrupper med informationen att det är val i höst. Man kommer också att arrangera politikerträffar, det vill säga att politiker kommer till Andersberg för att träffa väljare.

”Forskning har visat att det personliga mötet mellan politiker och väljare är viktigt”, säger Malin Bush som också arbetar som samhällsvägledare på Medborgarservice.

För många som bor i ett område som Andersberg handlar det om två val, dels att rösta överhuvudtaget, dels att välja vad man ska rösta. Att det är just två val som måste göras för de som av olika anledningar står långt ifrån det svenska samhället gör att resan till att verkligen lägga en röst också blir längre.

ANNONS

Därför ska givetvis alla insatser för att höja valdeltagandet i dessa utsatta områden välkomnas. Men det räcker tyvärr inte.

Trots att det är människor som röstar hänger problemen med lågt valdeltagande faktiskt ihop med boendestandarden i ett område. Går det inte att göra bostadskarriär där man bor, flyttar människor därifrån så fort de får chansen. Kvar finns många som egentligen vill flytta, men som inte har de ekonomiska resurserna.

För att bryta detta mönster måste politikerna arbeta långsiktigt, både med så kallade hårda och mjuka frågor. Det vill säga att fastigheterna underhålls och att det skapas en mångfald av olika sorters bostäder samt att det läggs mer resurser på framför allt skolorna så att alla barn har lika möjligheter till en bra skolgång oavsett var man bor.

Bättre bostäder och bättre välfärd gör att ett område kan lyftas.

För att demokratin ska vara levande och relevant gäller att så många som möjligt går och röstar. Som Halmstads slogan inför valet säger:

”Det är ditt Halmstad. Alla röster räknas.”

ANNONS