Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Den brittiske författaren Mary Beard ger i sin bok "Kvinnor och makt" ett nytt perspektiv på den västerländska historien.
Den brittiske författaren Mary Beard ger i sin bok "Kvinnor och makt" ett nytt perspektiv på den västerländska historien.

2 000 års tystande av kvinnor måste få ett slut

Med sin bok "Kvinnor och makt" visar Mary Beard hur kvinnor har tystats och utestängts från makten.

"När det handlar om att tysta kvinnor har den västerländska kulturen övat sig i tusentals år.”

Med de orden inleder den brittiske historikern Mary Beard sin bok ”Kvinnor och makt – ett manifest” som kommer ut i nästa vecka på Norstedts förlag. Boken kom ut i höstas och den svenska översättningen har kommit snabbt, främst på grund av ämnets aktualitet. Höstens metoo-rörelse lever fortfarande med oförminskad styrka.

Mary Beard är en av samtidens mest originella och omtalade antikforskare. Med sin senaste bok visar hon varför. Det krävs egentligen inte mycket för att se på historien från ett annat perspektiv. Resultatet är mycket slående. Med träffsäkra exempel visar Beard hur kvinnors röster i 2 000 år tystats från offentligheten och att kvinnor inte haft tillgång till den makt som varit förbehållen männen.

Som den expert på antikens kultur som Beard är, är bokens första exempel hämtat från Homeros ”Odysséen”, berättelsen om den grekiske hjälten Odysseus tio år långa hemfärd. Hemma sitter hans fru Penelope och väntar på sin make, medan sonen Telemachos växer upp till en man.

I början av eposet ska Penelope säga till en sångare som framträder för en samling friare att välja en annan muntrare sång, när Telemachos avbryter henne:
”Moder, uppsök ditt gemak och återupptag dina sysslor, slända och vävstol … Att tala tillkommer männen, särskilt då mig.”

Och Penelope återvänder till ovanvåningen. Den tillsägelsen, från en man till en kvinna, ekar sedan genom århundraden in i vår tid.

När väl kvinnor tar ton kan de endast tala i egenskap av att vara just kvinna, de tillåts inte tala för varken män eller för samhället som helhet, skriver Mary Beard. Och inte sällan förminskas kvinnors röster med att de ”gnäller”, är ”påstridiga” eller ”klagar”.

Mary Beard visar hur kvinnor och män behandlas olika i offentligheten. Medan männen tillåts göra fel och säga dumheter med lite överseende reaktioner blir det mycket hätska utfall mot kvinnor som gör detsamma. Särskilt vanligt är det att män ger sig på kvinnor – allt i syfte att tysta dem. Ett nutida exempel är de olika måttstockar med vilka Donald Trump och Hillary Clinton bedömdes efter under det amerikanska presidentvalet 2016.

Att läsa Mary Beard är upplysande – att skriva denna kolumn är djupt upprörande. Att kvinnor och män i dag inte behandlas lika är inget annat än en skandal. Nu har det skett stora framsteg med jämställdheten under gångna hundra åren, men det räcker inte på långa vägar.

Mary Beards lilla manifest är väl värt att ta till sig på Internationella kvinnodagen – och under årets övriga dagar. Kampen för ett jämställt samhälle måste fortsätta med oförminskad styrka. Nu gäller det att lyssna på kvinnor och män på lika villkor, och se till att makten fördelas jämlikt mellan könen.

2 000 års tystande av kvinnor måste få ett slut – nu.

MEST LÄST