Tänk vilken kraftfull regering det skulle bli

De flesta av oss suckar och tycker att våra partiledare inte axlar det ansvar som vi väljare gav dem i september. Det kan finnas anledning att se hur den tyska författningen har ordnat det, så att liknande problem svårligen just där kan uppstå.

ANNONS

Den tyska författningen kräver att majoritetsregeringar skall bildas, såväl i Berlin som i de 16 förbundsländerna. Det kan ibland ta tid, men resultatet blir till slut att det blir regeringsdugliga ministärer. I Berlin regerar CDU/CSU tillsammans med SPD, alltså svenska M med S. Det knakar i fogarna, men det fungerar. I förbundsländerna finns i stort alla konstellationer, från MP som regeringsbildare till att vänsterpartier sitter med.

Alla partier utom ett finns med i regeringar – AfD (Alternativ för Tyskland) är tills vidare helt uteslutna. AfD är ju ett parti som ligger till och med höger om vårt egna SD.

ANNONS

Det kanske mest intressanta är att den tyska författningen givetvis accepterar misstroendevotum i till exempel förbundsdagen. Dock med den klara stipulationen att det måste vara ett konstruktivt votum. Man kan således inte fälla en regering om man inte samtidigt har en egen majoritet som kan tillträda. Att kasta ut regeringar ut i det blå är inte tillåtet. Det skulle i svenska förhållanden betyda att regeringen Löfven inte skulle ha fallit i september om inte nejsägarna då kunde ha uppvisa en egen ny majoritet.

Kanske vi blir överraskade. Men det finns ju bara minoritetsalternativ på bordet. En svensk regering med S och M är väl otänkbart. Men tänk vilken kraftfull regering det skulle bli!

GS

ANNONS