Även kalkon till nyår, kyckling till mellandagarna och all sorts bröd bakad av spannmål från närområdet går att få tag på.
Det finns fakta, Naturvårdsverkets rapport Prince, att svensk mat är klimatsmart. Vi svenska bönder har alltså vetenskapen med oss. Så det finns ingen anledning att importera det vi kan producera i Sverige. Äta efter årstid minskar påverkan på klimat och miljö. De eventuella matrester som slängs lämnas med fördel till rötning av biogas. Med en fulltankad biogasbil kommer man långt utan mer fossila utsläpp.
Svenska bönder använder bara antibiotika till djuren om de verkligen är sjuka. Det är bättre med god omvårdnad och rejäla ytor. Svenska grisar har knorren kvar! Det är ett bevis för att de har sysselsättning och trivs. En dålig miljö gör att risken ökar för svansbitning och i flera länder kuperas kultingarna. Fast det är förbjudet.
Nötkreatur och får har gräsbaserad kost, antingen färskt eller konserverat (de vita dinosaurieäggen på åkrarna) och enkelmagade som gris och fågel får spannmål som inte duger till att baka bröd av. Sen kan man kompletterade med annat från livsmedelstillverkningen. Man ska inte slösa med resurserna.
Så vad väljer du i helgerna? Mat med låg klimatpåverkan och god djuromsorg. Eller bryr du dig inte?
Helen Johansson
Halmstad kommungrupp LRF