Vind- eller vinghaveri?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik

Apropå artiklarna ”Sex vindkraftverk planeras i nytt projekt”, 8/1-2011, ”Verkets rotorblad bröts av i blåsten”, 2/11-2017 samt ”Andra gången som vinge bryts i Ryssbol”, 13/11-2017.

Vindkraftverk. I november 2012 gavs klartecken för att bygga 6 stycken vindverk i Ryssbol i Hylte kommun i Halland. Företaget lyfte i en HP-intervju fram att markägare och de som bor runtomkring varit positiva. I artikeln framgick också att ”Enligt samrådsunderlaget kommer varken skogsbruk, jakt eller svamp- och bärplockning att förhindras”.

Två veckor efter provtestet i november 2016 bröts en vinge av, nu i oktober 2017 var det dags igen för nästa verk att kasta iväg en 50 meter lång vinge. ”Det är en mycket allvarlig olycka. Det säger jag för att det som skett knappast har hänt tidigare” säger informationschefen på Vestas. Hade han redan förträngt olyckan 2016?

ANNONS

Rapporten på den första olyckan är hemligstämplad av tillverkaren, det blir intressant att följa den nya rapporten, hur man förklarar att 33 procent av verken i parken har tappat en vinge.

Det är tur att inga människor har skadats inom området. Nu borde länsstyrelsen kräva att arbetsmiljölagen även gäller vindverk, som tills nu har fått dispens för att slippa inhägna områdena runt parken. Vad gäller hemligstämplingen så är det konstigt att länsstyrelsen gått med på detta, tänk om andra kraftproducenter också kunnat komma undan så lätt. Det finns ett direktiv som säger att om människor kan skadas av en roterande maskin, så skall människan skyddas från att komma inom sådant avstånd att detta kan ske, tydligen gäller inte detta den allmänhet som med stöd av svensk allemansrätt närmar sig maskinerna, vilket arbetsmiljöverkets direktiv artikel 11 kräver innan en maskin får sättas i drift.

Enligt den skotska organisationen CWIF har sedan år 2000i världen 65 personer omkommit vid uppförande och drift av vindverk, samt att 15 - 30 vingar per år har kastats iväg. Nu får vi sluta med den subventionerade utbyggnaden som endast gynnar leverantörer och markägare, det är vi el-abonnenter som betalar kalaset.

Håkan Bengtsson

ANNONS