Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Image - 1
Måste bli bättre. Skribenten tycker att Arbetsförmedlingen kunde fungera bättre. Bild: TT

Vill ni verkligen lösa de stora problemen?

SVAR till Catharina Strandquist och Anton Nilsson, 15/2

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

I er insändare vänder ni er till de människor som ”sitter hemma och är arbetslösa”. Till ”de som letat och letat men inte fått något svar” på varför deras situation ser ut som den gör.

Enligt en undersökning som FN:s arbetsmarknadsorgan ILO gjort på regeringens uppdrag är det tre gånger så svårt att få jobb med utländsk bakgrund. Alltså är det inte någon som kommer hit och snor jobb. Däremot lever vi nu i en lågkonjunktur vilket bidrar till arbetslöshet och avvecklingar. Det är något som händer i kapitalistiska samhällen.

Ni skriver att de Rödgröna har en brinnande ambition att öka antalet invandrare till Sverige. Sverige tar i dag emot en bråkdel av alla som behöver skydd i vårt välfärdsland. Det är orimligt att tänka att det är viktigast att ta itu med sina egna problem först. Varför? Därför att människor flyr från sina hem på grund av till exempel tortyr, diktatur, hot eller trakasserier.

Ni läste säkert artiklarna om tvåbarnsfamiljen Ahmad i Halmstad. De fick utvisningsbesked till Jordanien trots att de där riskerade att bli mördade. Barnen har aldrig varit i föräldrarnas hemland men skulle ändå tvingas dit. Den senaste veckan har också berättelsen om 16-åriga Kainat och hennes mamma spridits på sociala medier. Hade de blivit utvisade till Pakistan hade Kainat riskerat att bli både bortgift och könsstympad. I båda dessa fall beviljades som tur var en omprövning av beslutet, men många blir nekade asyl. Är det detta ni menar med att sätta människan som första ambition, som ni skriver i er insändare? Att neka hjälp till människor som riskerar våld eller död hjälper inte någon att få ett jobb.

Ni skriver att SD ”har Sveriges brister som första prioritet att lösa”. Sveriges brister är bland andra de vi nämnt ovanför. Dessa brister har Feministiskt Initiativ som första prioritet att lösa. FI vill att alla ska ha rätten att bli och vara den de är, att ingen ska få lägre lön på grund av till exempel kön, etnicitet, sexuell läggning eller funktionalitet. Vi vill att alla ska ha möjlighet till bostad, sjukvård, utbildning och jobb - oberoende av etnicitet. Vi vill ha ett jämställt samhälle där människors inställning är att de kan hjälpa andra även om de själva inte har det perfekt. Vi vill helt enkelt ha ett solidariskt samhälle.

I år är det valår och FI säger: ut med rasisterna och in med feministerna!

Maja Östling (FI)

Agnes Scherwin (FI)

Camilla Nilsson (FI)

MEST LÄST