Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vilket är viktigast – skolan eller nöjen?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Läser i HP (19/9) att utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, UAN, 2019 riskerar att få 16 miljoner kronor (Mkr) mindre i sin budget. Det skulle i så fall hota flera verksamheter liksom 22-28 ”tjänster”.

Naturligtvis ska verksamheten bara vara så stor som krävs och dessutom effektiv. Men är det inte via kunskap och utvecklingen av den vi framför allt bygger vår välfärd? Och är det inte då viktigt att satsa på en bra och långsiktig – inte kortsiktig – utveckling av skolan? Har det inte varit ett av många mantran i valrörelsen kan man undra. Eller har det bara varit tomma ord?

Kan samtidigt inte låta bli att dra mig till minnes att bland annat Tall Ships Races och vårens bordtennis-VM haft kommunala anslag – så kallade förlustgarantier! – på styvt 15 Mkr vardera (dvs. spenderpengar!).

Och även om det handlar om skilda budgetår och politikerna kan peka på att det är olika ”penningpåsar” och olika nämnders ansvarsområde etcetera, för att undkomma att behöva ge ett rakt svar, så kan man ju inte låta bli att undra vilken verksamhet som bidrar mest till Halmstads långsiktiga utveckling: skolan eller svulstiga nöjen? Eller annorlunda uttryckt: kärnverksamhet eller perifiera diton?

Som kommuninvånare och skattebetalare är jag övertygad om att det är skolan som ska prioriteras, även om det inte är lika roligt och spektakulärt som kortsiktiga nöjen med åtföljande diffusa målsättningar. Mål som sedan dessutom oftast presenteras som om de har uppfyllts (f-n vet).

Hur ser våra folkvalda politiker på den saken – nu såväl som i framtiden? Politiker som dessutom är satta, att med varsam hand och kommuninvånarnas väl och ve för ögonen, hantera våra skattepengar på bästa sätt?

Oroad kommuninvånare