Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Vi ska inte behöva stressa ihjäl oss för att vi går i skolan

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Jag tycker att skolan ger för mycket stress och press på oss barn och ungdomar. Barn och ungdomars hälsa försämras då de blir utbrända i jakten efter höga betyg. Vi presterar sämre och sämre eftersom vi inte får någon motivation till att vilja fortsätta plugga. Vi kan förändra detta genom att ändra till exempel miljön i klassrummet.

Skolans miljö är förfärlig. Vi ska sitta i 6–8 timmar per dag, och får ont för att stolarna är obekväma och borden för låga. Man skulle kunna ta in mjuka fåtöljer istället för trästolarna och nya bord som passar in i höjd. Kanske mysigare färgtema på väggar och möbler. Uppmana eleverna att ta med sig lite ”snacks” till pluggandet som till exempel morot och gurka.

En undersökning från Institutionen för samhälls- och beteendevetenskap har frågat 180 elever på tre gymnasieskolor, vad de tycker om skolornas miljö, läxor, stress osv. Undersökningen visar att många ungdomar idag upplever arbetssituationen och arbetsmiljön i skolan som stressande.

Läxor kan nog alla komma överens om att det är den tråkigaste saken att få hem. Jag anser att man inte ska få hem några läxor alls. Hemma ska vara en pluggfri-zon, om man verkligen inte behöver repetera för till exempel ett prov. Det står absolut ingenting i läroplanen om att lärare ska ge läxor. När man kommer hem så ska man inte ha en klump i magen av att komma på att man ska göra alla fyra läxorna tills imorgon. Plus att vi barn går i en massa fritidsaktiviteter.

Barn och ungdomar som sätter krav på sig själv blir mer stressade. Ett exempel är om föräldrarna blir missnöjda med att man ”bara” får ett C, vilket förekommer ganska ofta. Folk runt en har mycket förväntningar som får en att känna sig tvungen att få bättre betyg. Folk som tror att du ska prestera bra hela tiden kan vara väldigt stressigt.

Detta är min och andras syn på skolan just nu. Jag kräver en förändring, vi ska inte behöva stressa ihjäl oss för att vi går i skolan. En sån simpel sak som att ändra miljön och dra ner på läxor kan hjälpa. Få stopp på skolstressen!

Sofia

MEST LÄST