Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Vem ska betala om man bergsklättrar och förfryser tårna?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Replik

Svar till Näst högst skatt i världen, 21/11

Ekonomi. Helt riktigt så redovisas arbetsgivaravgifter på lönebeskedet men det dras inte från lönen vilket det kanske borde. För en som tjänar 25 000 per månad brutto och får ut cirka 17 500 i månaden är den totala kostnaden för arbetsgivaren cirka 35 000 i månaden.

Det är skatter, försäkringar, semesterersättningar med mera.

Inga konstigheter i sig och det vet ju de flesta arbetsgivare men troligen inte de flesta som får ut 17 500. Att det är arbetaren som tjänar in dessa pengar är ju en del av systemet. Helst ska de ju tjäna in lite extra som täcker kostnader som verktyg, utrustning, lokaler, administrativa tjänster med mera. De ska gärna bidra till en vinst också som är grundförutsättning att driva ett företag.

Sjukskrivning för att man är sjuk och kan inte arbeta är helt riktigt men som du säger att utsätta sig för risker och göra onödiga ingrepp borde täckas av andra försäkringar som individen borde teckna. Ett exempel, om du klättrar uppför Himalaya och förfryser dina tår, ska arbetsgivaren, försäkringskassan och svenska sjukvården betala för detta? Sjuktransporter, operationer, rehabilitering, sjukbidrag med mera.

OBS. Har varit egenföretagare i 15 år, numera anställd.

Spelwilly

MEST LÄST