Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdltc3c3c90-nh
I sikte. Luftvärnssystem är i fokus för insändaren, i vilken skribenten hade önskat mer transparens. Bilden är från försvarsövningen Aurora 17 som genomfördes i september.

Valet av Patriot väcker frågor

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Försvar. Läste att Sverige ska lägga in anbud på det amerikanska luftvärnssystemet Patriot. Måste vara våra rikspolitikers stora önskemål att få sitta vid samma matbord som USA och Nato. Kan ju inte vara på något annat sätt eftersom jag läser att det fransk-italienska systemet SAMP/T är modernare, billigare, har längre räckvidd, kräver färre soldater per enhet, skjuter varvet runt och att man skulle fått fler eldenheter för samma kostnad som Patriot.

Undrar också vad det kommer att kosta att utbilda de officerare och soldater som ska nyttja Patriot. Jag har förstått att utbildningen endast får ske i USA. Fast blir ju trevligt för den personal som får åka över dit för att bli utbildade. Hade önskat en öppen transparens om hur och varför man handlar, särskilt när vi pratar om skattebetalarnas pengar som ska lägga 10-12 miljarder på detta. Och slutsumman lär bli högre.

Framtida luftvärn

MEST LÄST