Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Julltallrik. Vad ska ligga på faten? Skribenten slår ett slag för den gröna maten.
Julltallrik. Vad ska ligga på faten? Skribenten slår ett slag för den gröna maten.

Välj vego på julbordet – om grisarna ska ha det bra

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Det var längesedan jag hörde någon uttrycka längtan efter maten på julbordet. Det är samma mat som presenteras varje år i december månad. Alla vet att de någon gång kommer att sitta där och stöna över hur dåligt de mår efter allt matintag.

Jag mår dåligt då jag tänker på alla 350 000 grisar som dödas varje år för att bli julskinka. Majoriteten av folket vill att grisarna ska ha haft ett bra liv innan de hamnar i kyldisken, men kan grisarnas välbefinnande verkligen vara en prioritet när efterfrågan på kött är så pass stor?

Svenskarna hänvisar ofta till djurskyddslagen och menar att Sverige är ledande i god djurhållning samt att de köper ekologisk och KRAV-märkt skinka. Alla kan omöjligtvis köpa ekologiskt och KRAV-märkt kött från utegrisar som ”har haft det bra”, det är nämligen bara 2 procent av grisarna som överhuvudtaget får möjlighet till utomhusvistelse.

I djurskyddslagen står det att djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.

I nuläget har grisarna har ingen laglig rätt till utevistelse, trots att de under naturliga förhållanden ägnar ungefär 50 procent av dagen åt att böka och beta. I brist på utrymme och sysselsättning inomhus tuggar grisarna på varandra, grisarna ska kunna få utrymme utomhus för sin nyfikenhet och uppfinningsrikedom.

Grisarnas situation fortsätter att försämras, beslutet som senast gick igenom är jordbruksverket förslag om att kultingarna ska separeras från suggan vid 21 dagars ålder.

Vill du verkligen att grisarna ska ha det bra, välj vego på julbordet istället. Tycker du om att laga mat och behöver tips? Gå in på väjlvego.se där finns allt från lussebullar till veganssons frestelse.

Om du inte har tid att göra egen vegomat från grunden så finns det massvis med vegokäk i livsmedelsbutiken, prinsesskorvar, sk*nka utan rumpa och vegobullar.

Var öppen och våga testa vego, för djurens välbefinnande – så kanske du också känner dig en aning lättare i kroppen och själen efter vego-julmaten i magen.

Daniella Hellgren
aktiv i Djurens Rätt

MEST LÄST