Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Värt att lägga pengar på. "Att bevara hälsa och sprida hälsotänk med aktiva insatser är nog bland det mest kostnadseffektiva en kommun kan arbeta med", menar skribenten. Bild: TT/arkiv
Värt att lägga pengar på. "Att bevara hälsa och sprida hälsotänk med aktiva insatser är nog bland det mest kostnadseffektiva en kommun kan arbeta med", menar skribenten. Bild: TT/arkiv

Träningen en fenomenal livskvalitetshöjare

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

”Äldre ska få träna gratis” artikel i HP den 3 feb. Gör om och gör bättre för fler! Det innebär inte att nämndens beslut är tveksamt, utan mer att det saknar bredd och djup i hälsotänket.

Det har sedan länge varit väl känt att en stor del äldre, kan genom ett aktivt liv, behålla sin hälsa högt upp i åren. För många av oss ”hälsoivrare” kan det tyckas märkligt att inte något politiskt parti drivit frågan i kommunen om generösa möjligheter till aktiviteter för sin åldrande befolkning. I ordet generös ligger möjlighet för alla utan att plånboken styr. Att bevara hälsa och sprida hälsotänk med aktiva insatser är nog bland det mest kostnadseffektiva en kommun kan arbeta med.

Ni har hämtat idén från Hörby kommun. Tyvärr hade ni missat en väsentlig del. De hade lagt ribban vid 75 år, nämnden i Halmstad tog till 79 år. Om det finns en avsikt att befrämja hälsofaktorer bör man satsa neråt i åldrandets pyramid.

Varför ska äldre styras och behandlas så styvmoderligt. Släpp äldre loss! Se till att, precis på samma sätt som äldre har möjlighet till bussresor i kommunen, skulle alla 70+ ges förutsättning att få tillgång till gymaktiviteter utan att plånboken avgör.

Det kan ju vara frågan om upphandling på några gym inom kommunen. Satsa verkligen på rörelse och att bygga upp kroppen, skaffa styrka och stabilitet. Ett enda lårbensbrott kostar minst en kvarts miljon. Träningsgym är toppenbra på att erbjuda aktiviteter som passar våra olika förutsättningar. Pensionärsorganisationerna är jättebra på sociala aktiviteter.

Att träna innebär att balansen förbättras, det ger styrka och kondition. Risken för fall minskar. Men framför allt, en stark kropp ger oss bättre möjligheter att klara vardagen och den är en fenomenal livskvalitetshöjare.

Ingeborg Oléni
Högskolestudier inom Folkhälsovetenskap

MEST LÄST