Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Foto14151
Utnyttjar marken maximalt. ”Sådana redskap som hästräfsan kanske kommer till användning igen”, skriver naturskyddsföreningens Per-Olof Erickson.

Torkan kan få oss att tänka om

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Jordbruk. Torkan fortsätter och ställer till med problem för jordbruket. Höskörden minskar och betesmarkerna ger inte tillräckligt med föda för boskapen. Flera bönder letar efter ersättningsarealer och talar om att behovet av foder är så stort att alla tänkbara marginalmarker måste användas. I södra Sverige ser jag att bönder har börjat slå gräs på flera mindre vallar som legat för fäfot i flera år på grund av dålig lönsamhet. Kommer inte regnet snart finns det stor risk för nödslakt av boskapen. På grund av importen av kött kommer slakteriernas kapacitet kanske inte att räcka till för nödslakten om inte vi konsumenter hjälper till genom att börja fråga efter svenskt kött i affärerna.

Torkan är en nyttig påminnelse om behovet av att bevara betesmarker, vallar och ängar från igenväxning. Med rådande klimatförändring finns stor risk för kommande liknande torra somrar som i år. Då kanske sådana redskap som hästräfsan kommer till användning igen. Den samlade upp de sista höstråna på vallen i samband med höskörden. Idag finns inte många sådana i bruk utan man kan hitta dem rostiga ute i skogen i bygder med gamla småjordbruk.

Vattenbristen signalerar behovet av planering redan nu för framtidens matförsörjning. Klimatförändringen kommer att kräva förändring av vår livsstil. Vi kanske måste lära oss att spara på både vatten och odlingsmark. Utan vatten och mat faller all verksamhet i samhället.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

MEST LÄST