Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

utegym
exempel. Insändarskribenten vill med bilden visa på en annan utformning av ett utegym.

Synd att utegym inte byggs för alla

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

motion. Att bygga utegym är en hälsofrämjande faktor, som tilltalar många av oss motionärer. Visst var det lite spännande att vänta på att utegymmet vid Jansabryggan i Söndrum skulle bli klart. Många vandrare på Prins Bertils stig skulle här kunna pausa och i stället ägna sig åt kompletterande kroppsrörelser.

Men hu vad besvikna vi blev. Ett antal lyftredskap för sporteliten som rör sig i området, hade placerats ut. Utegymmet kunde ha blivit en succé med placering vid stråket Prins Bertils stig där många äldre rör sig dagligen. Varierande redskap, lättillgängliga även för gruppen äldre motionärer kunde bidragit till en rörelserik dag.

Medvetenheten om rörelse och utevistelse har ökat och många pensionärer vill träna högt upp i ålder. Utegym kan vara ett alternativ om de planeras utifrån olika åldrars behov och möjligheter.

Medlemsavgifterna är ofta höga på innegymmen, borde kunna subventioneras för äldre, som hälsobefrämjande åtgärd, så att alla har råd. Det tjänas in på ökad livskvalitet, färre krämpor och färre vårdkontakter. Rörlighet förebygger fallskador och ger ett tryggare äldre liv.

Utegymmet på bilden finns i Läjet Varbergs kommun. Ungdomar hänger och kör gympass, äldre hittar sina favoritredskap, pratar runt lite inför ett nytt redskap. Utegym kan vara hälsa för många samtidigt, utan krav på medlemsavgifter.

Ingeborg Oléni

Trygghetspartiet

medlem i svensk förening för folkhälsoarbete

MEST LÄST