Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sx98876d
Uppsikt. Medborgaren är under uppsikt under stora delar av livet, men när man blir äldre tar de obligatoriska hälsokontrollerna slut. Förslag ges i insändaren.

Storebror ser dig – men hur länge?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Samhälle. När min mamma var gravid med mej gick hon på kontroller hos mödravården för att kontrollera att allt var okej med både henne och mej,

Därefter tog barnavårdscentralen över ansvaret och det blev en del kontroller som skulle visa om jag mådde bra, både psykiskt och fysiskt.

När jag inträdde i skolåldern tog skolsköterskan över det jobbet och minst en gång varje termin kollade hon, och ibland i sällskap med en läkare, upp så att jag inte for illa i samhället och att min kropp fungerade som den skulle.

Efter det blev det värnplikt och då såg regementsläkaren till att jag och min kropp fungerade.

När jag kom ut i arbetslivet fanns företagsläkaren och varje år kollades syn, hörsel, BMI, längd och vikt, dessutom frågade man alltid om det var några andra problem jag hade och var det så, fanns hjälp att tillgå.

Nu är jag pensionär sedan ett antal år, och då är det slut med alla obligatoriska hälsokontroller, nu när jag skulle behöva kontrolleras.

Dessutom måste jag betala själv med den lilla pension jag har.

Ett tips inför valkampanjerna vore kanske att införa ett obligatoriskt gratisbesök hos läkare per år för alla pensionärer.

Men då kanske alltför många skulle leva alltför länge.

Tinni Tuss

MEST LÄST