Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Ställ om jordbruket – satsa enbart på odling av vegetabilier

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

FN:s klimatpanel (IPCC) har släppt en ny rapport med ett mycket dystert, men kanske för många, förväntat resultat. Enligt Parisavtalet bör den globala uppvärmningen helst understiga 1,5 grader och IPCC:s rapport menar att finns tydliga fördelar för både människor och ekosystem med att hålla uppvärmningen till det målet. Däremot kommer ett sådant mål att kräva kraftfulla, långtgående och utan tidigare jämförliga förändringar i alla delar av samhället.

I miljödebatten uppmärksammas många frågor gällande transport och energi, men jag skulle specifikt vilja lyfta fram jordbrukets djurhållning och dess påverkan på klimatet, då jag anser att många politiker duckar i just den delen.

I juni 2018 publicerades en omfattande studie i tidskriften Science som visar att om man eliminerar alla animalier från kosten så ges större miljöfördelar i dag och i framtiden. Studien visar att framställningen av animaliska produkter ockuperar mer mark och vatten, samt bidrar till mer växthusgasutsläpp än vad vegetabiliska produkter gör.

Mer specifikt visar studien att en global omställning till en helt vegetabilisk kost skulle minska de globala livsmedelsrelaterade växthusgasutsläppen med cirka 49 procent. Den globala jordbruksmarken skulle även den minska kraftigt. Att jordbruksmarken återgår till dess naturliga tillstånd är positivt och det gynnar det vilda djurlivet.

Jag tycker att ekonomiska styrmedel i form av subventioner, men även utbildning inom vegansk odling, bör ges i syfte för att få till en omställning i dagens jordbruk. Jag tycker även att skolverksamheterna i landet har en viktig roll, där jag tycker miljöfrågor och en hållbar matkonsumtion ska prioriteras så att barn i tidig ålder får god kunskap i området.

Att ställa om jordbruken med animalieproduktion till att enbart odla vegetabilier är en stor omställning och det kommer ta tid; men enligt nya rapporten från IPCC så är det just vad som krävs – dramatiska förändringar av samhället.

Erika Holm
studerar miljövetenskap vid Högskolan i Halmstad

MEST LÄST