Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdlsy60934f-nh
Skolarbete. Skolledarnas jobb värderas lägre än många andra chefers arbete på arbetsmarknaden, menar skribenterna.

Skolledares löner alldeles för låga

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Skolledare. ”Skolledare har ett av samhällets viktigaste och svåraste chefsjobb. Många har lika många anställda som en vd för ett normalstort företag men det syns aldrig i lönekuvertet.” Det menar Anders Forsell, skolledaransvarig regionombudsman i Lärarförbundet, i samtal med lokalavdelningarna i Halland.

Trots lång utbildning, stort ansvar och ständigt ökande krav värderas skolledarnas jobb lägre än många andra chefers arbete på arbetsmarknaden. I lärarbristens spår följer nu en svår skolledarbrist.

Oavsett sektor – kommunal eller privat – så lönar det sig sämre att vara chef inom utbildning, än exempelvis inom it, ekonomi och drift. Det handlar om flera tusenlappar varje månad. Löneutvecklingen har varit sämre för skolledare än för jämförbara chefer i kommunerna de senaste tjugo åren.

Lärare har för låga löner. Skolledare har för låga löner. Det lönar sig alldeles för dåligt att jobba med det viktigaste vi har, våra barn och ungdomar.

Enligt Anders Forsell måste våra arbetsgivare nu satsa för att det ska bli attraktivt att vara skolledare i framtiden.

För att möjliggöra rekryteringar av skolledare är det en självklarhet att det ökade ansvaret som uppdraget innebär medför en högre lön än de lärare vi ansvarar för. Lön är en del i att locka fler att söka sig till skolledaruppdraget.

Jasmina Sandlund,

Halmstad

Fredrik Lundqvist,

Falkenberg

Christina Frising,

Laholm

Anita Johannesson,

Varberg

Ingegärd Salmose,

Kungsbacka

Lärarförbundet Skolledare i Halland

MEST LÄST