Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Riv inte – renovera hyreshusen i stället

  Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

  Replik
  Apropå insändaren ”I Laholm vill politikerna riva välbyggda hyreshus”, 28/9.

  Med anledning av Karl-Ove Bengtssons inlägg om rubricerade, måste jag instämma i hans förvåning om detta beslut. Vad jag är mest förvånad över är att det ej varit någon politisk debatt i ärendet. Anser alla politiker i Laholms kommun att beslutet är riktigt blir jag verkligen rädd.

  Hällebäckshus borde ha en livslängd på minst 100 år. Fastigheten är byggd med betongstomme (ytterväggar, mellanväggar och valv) och det anser vd för Laholmshem är en byggnad som skall ha en livslängd på 50 år. Varför inte erkänna att det handlar om stor vanskötsel av fastigheten.

  Dåligt skötta fastigheter ägda av Laholms kommun har ökat markant de sista tio åren alltså även före Lundströms tid. Jag har de sista fem åren besökt alla tätorter där Laholms kommun äger fastigheter (skolor, hyreshus och äldreboende).

  Vad jag ser då är många gånger vanvård. Kära Laholmare åk till exempel till Våxtorp, gå en runda runt Solgården med äldreboende och ”Njut ”. Riktiga mögelangrepp under taksprång, mossa på taken, omålade ytor och ”riktiga hängrännor”. Åk sedan till Laholms finaste byggnad Rådhuset och titta på de ”välmålade” fönsterkarmarna. Detta är bara ett axplock. Åtgärd: Tillsätt återigen duktiga vaktmästare som har kontakt med brukarna. Långsiktiga planer för stambyten, målning, energisparåtgärder med mera.

  I Laholm finnes privata hyreshus som är 50–100 år som säkert står i 100 år till. Laholm är en liten ort och behöver ej ”höghus” bland villabebyggelsen som Stockholm och Göteborg så renovera Hällebäck.

  I bygglagen står att du skall vårda din fastighet jag hoppas att detta nu skall gälla också för Laholms kommun.

  Lars Wång