Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Regeringen sviker funktionshindrade

Över hela landet förlorar medborgare den personliga assistansen som gör det möjligt att leva värdiga liv i frihet, skriver Bengt Eliasson och Lovisa Aldrin från Liberalerna.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Debatt 18/7. Svårt funktionshindrades möjlighet att få personlig assistans för att leva ett drägligt liv förhindras allt mer. Regeringens så kallade åtgärder för att förhindra detta har ingen effekt, visar ny statistik som Liberalerna har tagit fram. I Halland har 10,2 procent förlorat sin personliga assistans under perioden 2015 fram juni 2018.

Statistiken från Riksdagens utredningstjänst är baserade på siffror från Försäkringskassan och visar att från 2015 fram till i juni i år har knappt tio procent, 9,8, av landets assistansanvändare förlorat sin statliga assistans.

Över hela landet förlorar medborgare den personliga assistansen som gör det möjligt att leva värdiga liv i frihet. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har hela tiden hävdat att assistanskrisen beror på att domstolarna tolkar lagen fel och att den inte har någon skuld. Det är en skimär. Sanningen är att regeringen låter det ske medan de stillatigande tittar på. Alla regeringar har en plikt att se till att gällande lagstiftning fungerar som lagstiftaren tänkt.

Vid årsskiftet insåg regeringen det ohållbara i assistanskrisen och presenterade ett åtgärdspaket som de hävdade, skulle sätta stopp för den tysta katastrofen. Föräldrar till barn med svåra funktionsnedsättningar skulle inte längre behöva oroa sig för om deras barn skulle få hjälp att andas eller hjälp att äta.

De siffror vi nu kan presentera visar på ett brutalt sätt att regeringens åtgärdspaket inte hjälpt de utsatta barnen, de sönderstressade familjerna eller alla andra som lever med en plågande ångest för att de inte får veta om de får behålla sin assistans. Fakta är att de fortsätter att förlora sin assistans.

Samtidigt redovisar finansminister Magdalena Andersson rapporter om hur bra det går för svensk ekonomi. Hur överskotten stigit och förväntas stiga de kommande åren. Det är överskott som alla de som blir av med sin livsviktiga assistans varit med om att bidra till – men som de överhuvudtaget inte får ta del av. Tvärtom. I 13 av landets län har fler än mellan 11 och 20 procent förlorat den personliga assistansen.

Det duger inte att hänvisa till en utredning som i bästa fall blir färdig i höst och vars förslag kan komma att genomföras om två eller tre år. Vi har avsatt pengar i vår budget för att klara av att människor ska få leva i frihet.

Den färska statistiken visar att situationen är alarmerande. Vi har inte tid att vänta på utredningar. Det krävs åtgärder nu.

Fyra år till med en S-ledd regering och avvecklandet av den personliga assistansen kommer att få skador som är svåra att reparera. Sverige behöver en ny regering som står upp för alla medborgares rätt att leva sina liv i frihet.

Bengt Eliasson (L)

Riksdagsledamot

Lovisa Aldrin (L)

Kommunråd

MEST LÄST