Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Plastbiten som räddar liv!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Jag anser att vissa personer tror sig vara odödliga ute på gatorna i mörkret. Nu är hösten och även mörkret på väg, då uppmanar jag alla att använda reflexer.

Nu är mörkret här och då är det viktigt att alla har reflexer.

Under hösten och vintern så är det ofta när jag är på väg hem från mina träningar och det är mörkt ute händer det nästan varje gång att man ser en person gå längs med vägkanten utan reflexer.

Tänk dig att du är ute och kör bil och så helt plötsligt dyker en person upp utan reflexer och du tvingas tvärbromsa för att inte köra på personen.

Det är även så att det är flest barn som har reflexer och borde det inte vara de vuxna som lär barnen att ha reflexer och inte barnen som lär de vuxna.

Jag använder reflexer och det gör att jag känner mig mycket säkrare när jag går eller cyklar hem i trafiken. Det brukar ofta vara halt under vintern och om jag då ramlar ut i vägen så känner man sig säkrare för då hinner bilarna se mig och stanna.

Tänk att du är ute och kör bil och kör på en person för att den inte har reflex och då kommer du att få leva med den skuldkänslan. En person syns först av en bil med halvljus när den är så nära som 20-30 meter medan en person med reflex syns på 125 meters håll. En bil i 50 km/h har en stoppsträcka på 27 meter på torrt väglag.

Så jag uppmanar alla att använda reflex. Reflexer kostar bara några kronor eller är till och med gratis på vissa ställen. Är en 20 kronor värt ditt liv? Så snälla använd reflexer!

Daniel Bisseberg

MEST LÄST