Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

p-skylt

Parkeringsfrågan viktig för centrumutveckling

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Replik

Svar till Hans Sjöblom, 6/2.

parkering. Det är en vanlig missuppfattning att p-skiva skulle vara ett bra alternativ till avgiftsbelagd parkering. Vi har all förståelse för att det både är billigt och smidigt för de som parkerar. Men parkering är en komplex fråga och all forskning visar entydigt att man i centrala delar av städer ska ha avgiftsbelagd parkering.

Vi har dialog med flera kommuner som har p-skiva idag och ingen rekommenderar systemet eftersom det minskar antalet lediga platser. Det kostar mer för skattebetalarna och leder paradoxalt nog också till att fler får böter, vilket sannolikt beror på att systemet inte är flexibelt för den som parkerar.

Det absolut viktigaste för att gynna centrum är att få omsättning på p-platserna, det är expertisen inom både parkering och centrumutveckling överens om. Människor som ska till stan är beredda att betala, så länge man hittar en plats i närheten av sitt mål. Boende och arbetande som vill parkera längre tid är betydligt mer priskänsliga och är ofta beredda att gå längre för att parkera billigt. Detta gör att man kan styra dem till zoner utanför centrum vilket gynnar tillfälliga besökare och centrumhandeln.

Men det betyder inte att man måste lägga tid på att leta efter en p-automat. För att underlätta för alla som parkerar finns numera möjlighet att på ett väldigt smidigt sätt betala med sin telefon. Du kan betala med en app, men det är lika enkelt att betala med sms eller talsvar, så det är inget krav att man har en smartphone. Denna betalmetod har flera fördelar än att man slipper gå omvägen om en automat. Man kan justera tiden efterhand och betalar aldrig mer än för den tid man parkerar.

Att centrum ska vara attraktivt och konkurrenskraftigt är en viktig fråga för Halmstads kommun. Därför vill vi fortsätta utveckla ett modernt parkeringssystem med god styrning som är lättövervakat och framför allt gynnar besökare i centrum.

Ulf Boberg

trafikingenjör parkering

Ulf Holm

gatuchef

MEST LÄST