Trygg sysselsättning. Att få gå i skolan betyder mycket för ensamkommande ungdomar på flykt. (Bilden är inte från Laholm.)
Trygg sysselsättning. Att få gå i skolan betyder mycket för ensamkommande ungdomar på flykt. (Bilden är inte från Laholm.)

Omänsklig behandling av ungdomar i Laholm

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Apropå

artikel 21/12.

Ensamkommande. Nu får det väl vara nog.

I HP läser vi att några elever på gymnasiet med omedelbar verkan tvingas avbryta sina studier. Beslutet togs i Kultur- och utvecklingsnämnden (KUN) i Laholm och grundar sig i att dessa ungdomar av Migrationsverket blivit uppskrivna i ålder.

Med det nya födelse-datumet ser KUN bakåt och konstaterar att ungdomarna var fyllda 18 år före skolstart på gymnasiet, vilket i sin tur innebär att man inte får påbörja en gymnasieutbildning. Det handlar om asylsökande ungdomar som väntat runt två år och ännu inte fått besked om de får asyl i Sverige. Samma dag 21/12 skriver SvD om rätts- osäkerheten i åldersbedömningarna. Nu har det lett till ett förödande beslut av KUN.

ANNONS

Som medborgare i Laholms kommun och som yrkesverksamma lärare tycker vi att beslutet är ogenomtänkt och utan tanke på konsekvenser. Beslutet blir bara ett sätt att än en gång försvåra livet för asylsökande ensamkommande ungdomar.

Kanske förstod inte politikerna vad som händer efter ett beslut som detta: Man stänger ute människor från den enda samhällsgemenskap de har, skolan.

Möjligheten att bo kvar hos familjer som öppnat sina hem för dem minskar eftersom det lilla hyresbidrag de hittills fått är knutet till just skolgång. Man ska också komma ihåg att asylsökande inte har fullständigt personnummer och då inte får studera på vuxenutbildning och SFI. De kan heller inte arbeta, av samma skäl. Den ekonomiska konsekvensen är hanterbar menar vi då personal, lokaler och undervisningsmaterial finns oförändrat.

Ingen människa klarar att helt förvägras sysselsättning. Ungdomarna har under två år befunnit sig i väntan på besked om asylansökan, men tiden har kunnat fyllas med meningsfulla och framgångsrika studier. Nu är detta borta.

Det beslut som togs av KUN den 20/12 var inte bra alls och vi menar att KUN mycket väl kunde ha beslutat att eleverna beviljades stanna i skolan läsåret ut för att verkställa beslutet på ett mänskligare, mera genomtänkt sätt.

ANNONS

Christel Feldt och Helena Nilsson

ANNONS