Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  När lögnen blir normal

  Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

  Politik. Författaren Ron Rosenbaum, expert på nazistpartier, säger att det finns likheter mellan Donald Trump och Adolf Hitler. Båda ”bluffade” sig till makten, förvirrade etablissemanget som inte visste vad de skulle göra utan normaliserade dem.

  ”Nu är Trump och hans kamrater på förarplats och försöker utgöra respektfulla deltagare i amerikansk politik där deras åsikter kommer som ur en playbook skriven på tyska”, säger Rosenbaum. Han betonar hur Hitler klagade på tidningarnas undersökningar och avslöjanden.

  Likt Hitler beter sig Trump mot press som inte behagar honom. ”Hitlers metod var att ljuga tills han fick vad han ville” säger Rosenbaum och tillägger att det är viktigt se att Trumps lögner, som för Hitler, normaliseras och sänker förväntningar om sanningsenlighet.

  SD-riksdagsmän och SD:s ledning har vid många tillfällen uttalat sin strategi att ersätta medierna med SD-vänliga medier. ”Går inte en dag utan att man blir mer övertygad om att svensk media måste bytas ut”, skrev SD:s Kent Ekeroth. ”Den polska högerregeringen sparkar nu alla inom public service. Jag lovar semestra i Polen en gång i år”, skrev SD:s Erik Almqvist. ”Ni är och förblir denna nations fiender” skrev Linus Bylund (SD) om den svenska journalistkåren.

  Hatet mot fria medier är centralt för SD, som under flera år byggt upp en omfattande maskin på nätet som hatar och förföljer misshagliga författare och journalister. SD vill inte stå för smutsjobbet, men de största hatsajterna har direkta kopplingar till SD:s riksdagsgrupp och via slutna Facebook-grupper och forum organiseras kampanjer. När Linus Bylund (SD) från riksdagens höjd kallar journalister ”nationens fiender” finns en armé av aktivister beredda att omsätta budskapet handling.

  Lika som bär är demokratins och humanismens dödgrävare!

  Sune Andersson