Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Moderaterna är ett parti för hoppfulla

Integrationen är en av våra största utmaningar. Men den går att lösa med klok politik. Det skriver moderata kandidater till fullmäktige i Halmstad.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Debatt 24/2. Halmstad står som så många andra kommuner inför stora integrationsutmaningar. Särskilt tydligt syns detta på arbetsmarknaden. Skillnaden i förvärvsarbete mellan inrikes och utrikes födda – jobbklyftan – är i dag oroväckande stor och riskerar att permanenta utanförskapet i stora grupper i samhället. Det mest förödande är att barn ofta ärver föräldrarnas utanförskap. Också den generation som nu växer upp riskerar alltså att fastna i utanförskapet.

Ett av Moderaternas högst prioriterade jobbmål är därför är att halvera jobbklyftan och att det fram till 2025 ska växa fram en halv miljon nya jobb i Sverige.

Vägen till integration och inkludering i samhället går ofta via ett arbete och vägen till arbete går nästan alltid via språket. De viktigaste delarna i vår integrationspolitik är därför att utveckla arbetslinjen och att stärka fokus på kunskaper i svenska.

Moderaterna är ett parti för hoppfulla. För oss innebär det att vi vågar peka på de problem som finns, men att vi också alltid ska kunna visa på lösningar. Vi är övertygade om att vi kommer kunna klara av integrationsutmaningen, men att det kommer krävas en förändrad politik på många områden för att nå dit.

Genom individuella prestationsplaner, tydliga kunskapsmål och större möjlighet till minskad eller indragen etableringsersättning för den som hoppar av SFI-studierna vill vi stärka incitamenten för nyanlända att lära sig svenska. Grundläggande kunskaper i svenska ska vara en förutsättning för medborgarskap eller för permanent uppehållstillstånd. Vi ställer tydliga krav, men det är krav som kommer att ge många nyanlända en betydligt bättre möjlighet att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden och att lämna utanförskapet. Detta är en politik för hoppfulla.

Sänkta inkomstskatter, särskilt på lägre inkomster, bidragstak och höjda rutavdrag är några av våra viktigaste förslag för att förstärka arbetslinjen. Vi vill också höja aktivitetskraven i försörjningsstödet, men samtidigt införa möjlighet till utökad förskola för barn till föräldrar som lever på försörjningsstöd – för att underlätta deltagande i språkundervisning.

Vi föreslår också den nya anställningsformen inträdesjobb, en tidsbegränsad lärlingsanställning för nyanlända och unga arbetslösa. För den som har lite sämre förutsättningar till anställning innebär detta en möjlighet att äntligen få in en fot på arbetsmarknaden. Och i Halmstad förbättras möjligheterna till sysselsättning ytterligare genom att vi nu sjösätter en ny och effektivare organisation för näringslivsutveckling. Detta är en politik för hoppfulla.

Integrationen är en av våra största utmaningar. Men den går att lösa med klok politik. Vi är hoppfulla!

Jonas Bergman (M), Carl-Johan Berthilsson (M), Mikaela Waltersson (M), Ann-Charlott Mankell (M), Christofer Lundholm (M), Dag Hultefors(M), Josefin Green (M), Louise Uvenfeldt (M), Lars Püss (M), Ardian Mazreku (M), Andreas Bergman (M)

moderata kandidater till kommunfullmäktige i Halmstad

Debatt

MEST LÄST