Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Märklig övertro på att alla vill bo kvar hemma

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Replik

Apropå artikeln ”Nytt äldreboende kan behövas vid kusten”, 23/1

Äldreboende. Det finns en märklig övertro på att alla äldre, mångsjuka och svaga vill bo kvar hemma. Många mer eller mindre tveksamma studier genomförs bland våra äldsta medborgare. En äldre i beroendeställning eller någon anhörig som känner oro för ”att stöta sig” med frågeställarna ger svar på enkäter, med boendefrågan i fokus. Bristen på olika typer av vårdboende är märkbar i många kommuner. Att nå ribban för att få en plats i boende med dygnet-runt-vård har i dag satts mycket högt. Ensamhet som inte är självvald bidrar till otrygghet och ångest och kan vara direkt dödande.

Nya benämningar på boende för seniorer/äldre dyker ständigt upp. Trygghetsboende (lägenhetsboende, med hemtjänst) plus eller plus plus, eller var det egentligen minus de borde kallas? Men hur än politiker i en kommun svänger sig med nya bostadsbeteckningar kan vi inte bara acceptera att många äldre ensamma och mångsjuka blir utan dygnet-runt-vård, särskilt boende.

Vi kan inte fortsätta att lägga ner och omvandla tidigare vårdboende till lägenhetsboende. Behovet av dygnet-runt-vård upphör inte. De behoven kan inte moderniseras. Det är våra ensamma, svagaste och mångsjuka medborgare som kommer i kläm.

Ingeborg Oléni

ordförande Trygghetspartiet – Laholm

sjuksköterska

MEST LÄST