Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Märklig övertro på att alla vill bo kvar hemma

  Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

  Replik

  Apropå artikeln ”Nytt äldreboende kan behövas vid kusten”, 23/1

  Äldreboende. Det finns en märklig övertro på att alla äldre, mångsjuka och svaga vill bo kvar hemma. Många mer eller mindre tveksamma studier genomförs bland våra äldsta medborgare. En äldre i beroendeställning eller någon anhörig som känner oro för ”att stöta sig” med frågeställarna ger svar på enkäter, med boendefrågan i fokus. Bristen på olika typer av vårdboende är märkbar i många kommuner. Att nå ribban för att få en plats i boende med dygnet-runt-vård har i dag satts mycket högt. Ensamhet som inte är självvald bidrar till otrygghet och ångest och kan vara direkt dödande.

  Nya benämningar på boende för seniorer/äldre dyker ständigt upp. Trygghetsboende (lägenhetsboende, med hemtjänst) plus eller plus plus, eller var det egentligen minus de borde kallas? Men hur än politiker i en kommun svänger sig med nya bostadsbeteckningar kan vi inte bara acceptera att många äldre ensamma och mångsjuka blir utan dygnet-runt-vård, särskilt boende.

  Vi kan inte fortsätta att lägga ner och omvandla tidigare vårdboende till lägenhetsboende. Behovet av dygnet-runt-vård upphör inte. De behoven kan inte moderniseras. Det är våra ensamma, svagaste och mångsjuka medborgare som kommer i kläm.

  Ingeborg Oléni

  ordförande Trygghetspartiet – Laholm

  sjuksköterska