Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdlsyeaaf5c-nh
sortering. "Samhället producerar avfall i ett ständigt ökande tempo och förpackningsbranschen måste vara det mest lukrativa man kan ägna sig åt", menar skribenten som tycker att det är dags att avfallstrenden bryts.

Krympplast och andra hopplösa förpackningar

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

En vanlig sysselsättning numera, att med knivar, saxar eller andra verktyg komma åt innehållet i de alltmer utstuderade förpackningarna vi burit hem från snabbköpet. Exempelvis broccolin i den hemska krympplasten, de stackars hermetiskt inneslutna ”bitade” ostbitarna, skivat pålägg med i värsta fall extra plast mellan skivorna är bara några exempel. Färdiga ”portionsförpackningar” med spik, skruvar, krokar och så vidare för att inte tala om glödlampan som är innesluten i ett så avancerat hölje att man saknar ord.

Samhället producerar avfall i ett ständigt ökande tempo och förpackningsbranschen måste vara det mest lukrativa man kan ägna sig åt. Något ansvar för hur förpackningarna skall brytas finns ej.

Då känns det extra positivt att läsa om organisationen ”Avfall Sverige” som under temat ”reparera och återanvänd” tillsammans driver kampanjen ”Europa minskar avfallet” den 18-26 november. En synnerligen angelägen kampanj då trenden att ständigt producera mera avfall måste brytas snarast.

Hoppet att Laholms kommun skulle delta i denna grusades, man är i full färd att förbereda 8-facks kärl för hushålls avfallet vilket är mycket positivt. Med den information som nått mig tycks det inte finnas någon strategi att aktivt minska på avfallet i vår kommun.

En verklig tankeställare är de senaste årens larm om all microplast i stort sett överallt i vår miljö, det hade vi ju ingen aning om för den syns ju inte. Ett tips, sök på förpackningsspanarna i Göteborg

Gunnar Gullander (C)
Lilla Tjärby i november 2017

MEST LÄST