Kanske borde dörrvakter samla in mobilerna?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Sjukhus. Läste på Region Halland – Vård och hälsa, att man uppmanar alla att stänga av sin mobil inom angivna zoner på sjukhusen, för alla patienters säkerhet. Tänk om man struntar i detta då eller helt enkelt inte uppmärksammar skyltarna med detta budskap.

I samma artikel kan man läsa att det har inträffat den händelsen, att fyra barn låg med full övervakning på en neonatalavdelnings akutsal och en mobil började ringa, och samtliga övervakningsmonitorer slutade att fungera. Det har även skett störningar när man mäter EKG. Även operationsbord har höjts och sänkts mitt i en operation. Detta måste ju vara perfekt för en kirurg som precis håller på att göra ett känsligt snitt med skalpellen och slinter på grund av detta.

ANNONS

Vad jag vill komma med detta, är denna flathet på säkerhet. Tänk om jag kommer in på ett sjukhus och har missat denna instruktion, och sedan får reda på att jag är skyldig till fyra barns död på grund av en miss i att stänga av mobilen! På till exempel konserter så har man tagit till kroppsvisitering för att inte smuggla in sprit. Kanske lite drastiskt med kroppsvisitering på ett sjukhus, men man borde åtminstone anställa dörrvakter till dessa zoner, som samlar in mobilerna när folk ankommer, och att de sedan får tillbaka dem efter vistelsen i dessa zoner på sjukhuset.

Birrjorr

Svar direkt

Hallands sjukhus har ett högt säkerhetstänk och en verksamhet som kännetecknas av en god patientsäkerhet och kvalitet. När det gäller de mest kritiska verksamheterna som exempelvis neonatalavdelning, intensivvårdsavdelning och operationsavdelning är tillträdet till lokalerna också mycket begränsat med låsta dörrar och skyltning kring mobilförbud. Därför har vi inte övervägt att införa vakter för att samla in mobiltelefoner och vi känner inte heller till att detta görs på något annat sjukhus.

ANNONS

Birgitta Lagerqvist

chefläkare

Hallands sjukhus

ANNONS