Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

resecentrum 2
Busstrafik i fokus. Resecentrums etapp två är klar, vilket glädjer skribenten tillika ledamoten i Hallandstrafikens styrelse. Tove Bergman (MP) kommer dock att föreslå att linjesträckningarna ändras så att även resenärer söder- och österifrån ska kunna nå Halmstads centrum utan att behöva byta buss.

Jag föreslår att hållplatsen vid teatern används igen

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Replik

Svar bland annat till Daniel Modiggård, 9/2 och Trönninge samhällsförening, Gullbranna villaförening, Trönninge vägförening, Laxvik&Påarps villaägareförening och Eldsbergabygdens företagarnätverk, 20/2.

Kollektivtrafik. Det glädjer mig att etapp två av resecentrum i Halmstad äntligen är klar. I och med att stadsbussar, regionbussar och tåg samlats på ett ställe underlättar det, precis som Daniel Modiggård skrev den 9 februari, byten för alla som vill resa vidare. Etapp två innebär att vi tagit ännu ett viktigt steg på väg till en mer attraktiv kollektivtrafik.

I samband med att etapp två invigdes förändrades linjesträckningarna för de regionbussar som trafikerar Simlångsdalen och de södra kommundelarna. De bussarna stannar numera vid resecentrum utan att först ta vägen förbi Halmstads teater. Denna förändring innebär, precis som många påpekat i en rad insändare, en klar försämring för de resenärer som vill åka till eller från centrum. De har ju ingen glädje av att etapp två underlättar byten, eftersom de tidigare inte alls behövde byta.

Etapp tre av resecentrum kommer inte att förändra detta. Etappen kommer att innebära en ny resecentrumbyggnad och kortare gångvägar mellan bussar och tåg. Syftet även med denna avslutande etapp är alltså att underlätta byten.

Det behöver vara enkelt och attraktivt att åka kollektivt. För Miljöpartiet är det självklart att regionbussresenärer även söder- och österifrån ska kunna nå Halmstads centrum utan att behöva byta buss.

När frågan kommer upp i Hallandstrafikens styrelse tänker jag därför föreslå att man ska ändra tillbaka linjesträckningarna och börja använda hållplatsen vid Halmstads teater igen. Man bör då även låta bussarna stanna för avstigande vid stadsbussarnas nya hållplats vid resecentrum, så att inte de resenärer som vill byta ska behöva åka omvägen via teatern.

Tove Bergman (MP)

ledamot i Hallandstrafikens styrelse

MEST LÄST