Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Inte så många som dog efter Tjernobyl

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Replik
Svar på insändaren ”Därför påminner vi om Tjernobylkatastrofen varje år den 26 april” 26/4.

Kärnkraft. Varför påminna om en katastrof varje år, det är nu 32 år sedan det hände i gamla Sovjetunionen. Vi lärde oss och gick vidare med framtidens energikälla. En rättelse till damerna som har fastnat i det förgångna: 28 räddningsarbetare dog under röjningsarbetet inte flera tusen.
I en FN-rapport om hälsoeffekterna efter Tjernobyl publicerad 2000 kan man läsa ”Fastän de som bestrålades som barn, liksom räddnings- och röjningsarbetarna, löper en ökad risk att drabbas av strålningseffekter, bör det slutligen understrykas att det överväldigande flertalet av befolkningen inte behöver leva i oro för allvarlig hälsopåverkan från Tjernobylolyckan. För det mesta var de strålningsnivåer de utsattes för jämförbara med, eller några gånger högre än, de naturliga bakgrundsnivåerna, och den framtida exponeringen minskar allteftersom de radioaktiva ämnena i nedfallet sönderfaller”.
Kärnkraften är en ung teknik och mycket talar för att nästa tekniksprång kommer att möjliggöra att en betydligt större del av bränslets energi-innehåll kan tas till vara, vilket också skulle minska avfallsmängderna. Här finns sannolikt nyckeln till en säker global elproduktion utan utsläpp av klimatpåverkande gaser. Internationella energiorganet IEA publicerade i slutet av 2017 sin årliga energiutblick World Energy Outlook. Den är det omfattande underlaget för världens beslutfattare inom energiområdet. IEA pekar ut kärnkraften som ett område som behöver ett starkare stöd för att mål rörande luftkvalitet, energiåtgång och klimat ska kunna nås. Vad gör Sverige åt detta, jo vi subventionerar vind och sol samt stänger väl fungerande miljövänliga kärnkraftverk.
Tsunamin i Japan var en fruktansvärd natur-katastrof med tiotusentals omkomna, tsunamin drabbade även kärnkraftverket i Fukushima, men ingen dog av skador från kärnkraftverket. Ett tips, sprid inte ”fake news” utan läs in vetenskapliga fakta så ökar trovärdigheten.
Håkan Bengtsson

MEST LÄST