Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Högskolan i Halmstad kommer att fortsätta utveckla sina internationella samarbeten

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Replik
Apropå insändaren ”Att marknadsföra en högskola”, 31/10.

Högskolan i Halmstad har just genomfört ännu en framgångsrik resa till Kina – ett av världens mest expansiva länder inom utbildning och forskning, med en sammanlagd budget för forskning som numera överstiger hela Europas. Därför är det viktigt för lärosäten i ett litet land som Sverige att ha goda relationer med sina kinesiska motsvarigheter. Tio års samarbeten mellan Högskolan i Halmstad och kinesiska universitet har bland annat lett till att mer än 500 kinesiska studenter har fått inblickar i det svenska samhället och vårt sätt att bedriva undervisning. Samtidigt har svenska studenter fått en inblick i kinesisk kultur och förståelse för arbetsliv och industri i en snabbväxande ekonomi. På samma sätt ökar också Högskolans utbyten med andra länder.

Svenska lärosäten är i dag mycket mer än regionala högskolor – de är på samma gång lokala, nationella och internationella. Regeringens nyligen presenterade utredning om ökad internationalisering av universitet och högskolor skriver följande: ”att universitet och högskolor huvudsakligen verkar nationellt är en alltför snäv bild. I stället har många lärosäten sina viktigaste strategiska samarbetspartners i andra länder. För att ha förmåga att etablera strategiska partnerskap och dra till sig nödvändiga resurser är det avgörande att svenska aktörer inom forskning och högre utbildning, liksom Sverige som kunskapsnation, är synliga internationellt…”.

Helt i linje med de förslag som regeringens internationaliseringsutredning nu lämnar för att stärka Sveriges attraktionskraft som kunskapsnation och studiedestination, kommer Högskolan i Halmstad att fortsätta verka i samma anda och utveckla sina internationella samarbeten.

Anders Nelson
vicerektor med ansvar för internationalisering

Läs även: Artiklar i serien Högskolan Asian Airways

MEST LÄST