Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Hög tid att tabort elskatt på förnybar energi

Om Sverige verkligen ska bli ledande i miljöfrågan bör man ta bort elskatten på förnybara energislag, skriver två företrädare för Muf

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Debatt 13/3. Skatten på el är ett initiativ från staten med ambitionen att göra Sverige mer energieffektivt. Elskatten på förnybar energi hämmar däremot utvecklingen av förnybara energislag. Om Sverige verkligen ska bli ledande i miljöfrågan bör man ta bort elskatten på förnybara energislag.

Elskatten ligger på 33,1 öre/kWh (41,38 öre/kWh inklusive moms) och höjdes den 1 Juli 2017 och den 1 Januari 2018, det sänder helt fel signaler. Man borde istället jobba för en ökad användning av förnybar energi och uppmuntra till el-tillverkning av förnybar energi.

Under senare år har elpriserna sänkts vilket har resulterat i sämre marginaler för energiföretagen. Om regeringen dessutom fortsätter höja skatten minskar marginalerna ytterligare. En marginal som hade kunnat gå till moderniseringar och förbättringar.

Vi borde även främja en elmarknad som är följsam i både sin distribution och i flexibilitet. Där energi flyttas från platser där solen skiner till platser där solen inte skiner, från platser där vinden blåser till platser där den inte blåser.

Då kommer man uppnå en elmarknad som är så effektiv som möjligt. Detta förhindras med dagens elskatt, då företagen fråntas sina ekonomiska medel att effektivisera systemen.

Man bör ta bort elskatten på förnybara energislag eftersom de till skillnad från fossila bränslen inte är ändliga resurser, utan är en teknologi. Eftersom förnybar energi är en teknologi så måste den användas för att utvecklas, detta sätter elskatten stopp för. Tar man däremot bort elskatten på förnybar energi, så kommer de miljövänliga alternativen utvecklas snabbare och blir ännu mer lönsamma än tidigare.

Om Sverige ska kunna ta del av alla de möjligheter som tillkommer med förnybar energi, såsom nya arbetstillfällen, måste vi ta bort elskatten helt på förnybar energi.

Annars riskerar vi att hamna efter i den så viktiga utvecklingen av förnybar energi, då den förnybara energins konkurrenskraft minskar, vilket i sin tur leder till att mindre miljövänliga energiformer gynnas. Det har inte vår planet råd med!

Frans Saurell

ordförande Muf Halmstad

Helena Antoni

distriktsordförande Muf Halland

Debatt

MEST LÄST